vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Jutun takaa: Toi­mi­tus korjaa ja oi­kai­see asia­vir­heet avoi­mes­ti ja no­peas­ti

Verkkojutuissa kerrotaan, jos juttua on korjattu tai muutettu olennaisesti. Paperilehdessä virheiden oikaisut julkaistaan mahdollisimman pikaisesti.
Verkkojutuissa kerrotaan, jos juttua on korjattu tai muutettu olennaisesti. Paperilehdessä virheiden oikaisut julkaistaan mahdollisimman pikaisesti.

Journalistien ammattikunnan eettisiä ohjeita eli Journalistin ohjeita uudistetaan. Muutoksia valmisteleva työryhmä aloitti työnsä huhtikuussa ja esitys uudistuksista valmistuu ensi vuoden alussa.

Valmistelun pohjaksi yleisöltä sekä media-alan toimijoilta kysyttiin näkemyksiä uudistustarpeista. Eniten toiveita esitettiin kohtaan, jossa määritellään miten uutismedia oikaisee asiavirheitään.

Journalistin ohjeiden 20. pykälässä todetaan: ”Olennainen asiavirhe korjataan viipymättä niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.”

Virheiden tai väärien tietojen avoin ja pikainen oikaisu pyrkii takaamaan sen, että kansalaiset voivat luottaa uutis- ja ajankohtaisjournalismin välittämiin tietoihin. Oikaisuissa ei puututa jutuissa esiintyviin tulkintoihin tai mielipiteisiin, vaan vain asiavirheisiin. Oikaisu ei ole ”anteeksipyyntö”, ”täsmennys” tai ”tarkennus”.

Verkossa tietoja uutistilanteesta usein päivitetään pitkin vuorokautta. Verkossa juttuja voidaan myös korjata tarvittaessa nopeasti.

Tuottaja Heikki Uusitalo, miten Kalevan toimitus korjaa virheen verkkojutussa?

Toimituksen työ on paljolti asioiden tarkistamista, mutta siltikin joskus juttuihin pääsee virheitä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.