Ju­han­nuk­sen viih­de­ma­ra­ton hu­vit­taa – ta­hal­li­ses­ti ja ta­hat­to­mas­ti

Aamusta aamuyöhön jatkuvan nostalgiaputken kohokohtia ovat Eva Polttilan paluu ja Tuttu juttu helmikuulta 1994.

Suomalaisen viihteen vuorokauden juontajia ovat Timo Kahilainen, Eva Polttila, Timo Koivusalo ja Eeva Litmanen.
Suomalaisen viihteen vuorokauden juontajia ovat Timo Kahilainen, Eva Polttila, Timo Koivusalo ja Eeva Litmanen.
Kuva: Antti Hahl

Kansan keskuudessa elää vahvana käsitys, jonka mukaan Suomessa tehtiin ennen paljon oivaltavampaa ja hauskempaa televisioviihdettä kuin nykyään.

Käsitys on sukua oletukselle, jonka mukaan asiat olivat menneessä maailmassa muutenkin paremmalla tolalla. Esimerkiksi juhannuksena paistoi aina aurinko. Ahvensaalit olivat runsaita ja perunat maukkaita. Makkaroissa oli lihaa.

Jos juhannusaattona tulee ylipäätään mieleen töllöttää perinteisiä televisio-ohjelmia, Yle TV2 tarjoaa perjantaina laajan kattauksen kotimaisen viihteen historiaa. Sen nostalgisia antimia sopii vertailla vaikkapa Noin viikon studioon, Moderneihin miehiin ja Putoukseen. Katsellaanko niitä haikein mielin vuonna 2050?

Tuleman pitää aamusta aamuyöhön muiden muassa Hukkaputkea, Iltalypsyä, Lapinlahden lintuja, Itse valtiaita, Fakta hommaa, Velipuolikuuta, Hymyhuulia, Studio Julmahuvia ja Kummelia sekä seniorisarjassa Rintamäkeläisten ja Heikin ja Kaijan ikonista kahvittelua keittiönpöydän ja pullapitkon ääressä.

Eiköhän tuolla tarjonnalla peitota menneiden mittumaarien pitkästyttävät junamatkat ja saunateemat. Lisäksi oman arkistomateriaalin kierrättäminen on huomattavasti uustuotantoa edullisempaa.

Pääsiäishanukasta juhannuksena

Jos oikein silmin katsotaan, esimerkiksi klassikkona pidetyn Velipuolikuun yksittäiset jaksot eivät ole myöhemmin katsottuina suuremmin riemastuttaneet. Priiman joukossa piilee kosolti sekundaa.

Aattona nähtävä 25-minuuttinen on kuitenkin erittäin hyvä ellei täydellinen. Mukana ovat 1980-luvun alun virolaisia televisioreklaameja imitoiva Raivola-rysapöksyt, syntisen jazzin houkutukselle antautuva Pelastusarmeijan soittokunta ja Ingmar Bergmanin Fannya ja Alexanderia peesaava Sanni ja Aleksi. Jälkiherkkuna tarjoillaan legendaarinen pääsiäishanukas.

Sama pätee Studio Julmahuvin jaksoon. Saksalaisten poliisisarjojen maailmassa liikkuva Die Kühe ja tuplanostalgialla svengaava Etsivätoimisto Z Salamapartio ovat killereitä – puhumattakaan kotimaisen elokuvadraaman armottomasta satiirista Roudasta rospuuttoon.

Sen sijaan aikansa poliittinen huumoriviihde on juuri sitä. Terä ei isommin leikkaa 25 vuotta myöhemmin.

Tuttu juttu saa montun auki

Pelkästään eläväksi tai kuolleeksi Yle-arkistoksi Suomalaisen viihteen vuorokausi ei jämähdä.

Maratonin juontavat muiden muassa Eeva Litmanen, Esko Roine, Timo Kahilainen ja Timo Koivusalo sekä televisioon come backin tekevä Eva Polttila. Hän toimii menneiden uutisten lukijana eli asemoi ja ankkuroi ohjelmia niiden ensiesitysajan tapahtumiin.

Yksi uutisellisiakin ulottuvuuksia omaavista helmistä – ja katsantokannasta riippuen kliimakseista tai antikliimakseista – on Tuttu juttu: Rehnit ja Ahtisaaret helmikuulta 1994.

Koivusalon ja Hallikaisen isännöimän parisuhdevisailun alituinen puujalkavitsailu ja ysäriläinen Tohloppi-estetiikka omaavat mittaamattomia camp-arvoja. Uutiseksi presidenttiehdokasjakson teki oletus, jonka mukaan visa ja sen lopputulos vaikuttivat Martti Ahtisaaren voittoon kolme päivää myöhemmin.

Kaiken huipuksi jakson artistivieraana kunnostautui tuolloin kolmekymppinen Tauski.

Suomalaisen viihteen vuorokausi, TV2 klo 9.00 alkaen