Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jou­lu­muis­to­ja ja jou­lu­pe­rin­tei­tä – parhaat tra­di­tiot ovat niitä, jotka ovat link­ke­jä ket­jus­sa nuoren ja vanhan polven välillä

Olen usein miettinyt mistä tietyt traditiot ovat aikoinaan saaneet alkunsa, ja erityisesti nyt olen ajatellut jouluun liittyviä perinteitä. Suomi on tässäkin suhteessa vanhoillinen maa, jossa on aina arvostettu perinteitä niin jouluna kuin muinakin aikoina.

Lähes jokaisen jouluun liittyy joulukuusen koristelu, joulukirkossa käynti sekä käynti hautausmaalla sytyttämässä kynttilät edesmenneiden läheisten haudoille. Suurimman osan näistä perinteistä olemme saaneet ns. äidinmaidossa, eikä se ole mielestäni lainkaan valitettava asia.

Valitettavaa sen sijaan on, että jotkut tahot ovat alkaneet viime vuosina kritisoimaan yhteisiä perinteitämme milloin esimerkiksi uskonnonvapauteen tai johonkin muuhun mielestäni päälleliimattuun syyhyn vedoten. Pitää kuitenkin muistaa, että uskonto on osa kulttuuria ja siten osa maamme kulttuuri-identiteettiä.

Lukuisista eri kulttuureista lähtöisin olevista maahanmuuttajista huolimatta Suomi on kristillinen maa. Virret, kuten Enkeli taivaan, kuuluvat edelleen osana koulujemme joulujuhlaa siinä missä tontut ja joulupukkikin. Kyse ei ole mistään hengellisestä aivopesusta, vaan ainoastaan maamme kulttuuriperinnöstä. Jokainen voi tietysti kotonaan viettää joulunsa haluamallaan tavalla tai olla viettämättä. Itse olen aina viettänyt joulun perinteitä noudattaen, johon kuuluu erottamattomasti niin hiljentyminen kuin läheisieni muistaminenkin.

Elämäni ensimmäisestä joulusta en tietenkään muista mitään. Oli vuosi 1958, ja makasin silloin lastenvaunuissa kolmen kuukauden ikäisenä Turussa Brinkkalan talon edustalla vanhempieni seuratessa joulurauhan julistusta. Satoi räntää. Näin minulle on kerrottu.

Vähän isompana aloin muistaa, että jouluun liittyi jotain erityistä. Aatonaattoiltana mennessäni nukkumaan, jäi isä aina yöksi kuuntelemaan jotain jouluun liittyvää musiikkia. Usein se oli Bachin Jouluoratorio tai Händelin Messias.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.