Mainos

Jou­lui­set ta­pah­tu­mat ja elä­myk­set Oulussa koo­tus­ti – Katso vinkit Oulun ja Poh­jo­lan ren­gas­tien jou­luun!

Joulutunnelmaan on satsattu Oulussa tänä vuonna erityisen paljon: Rotuaari muuttuu joulumetsäksi, keskustan tiernatori laajenee ja jouluisia tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia. Pikisaaressa joulua vietetään Merimiehenkotimuseolla ja Sanginjoella uuden Loppulan luontokahvilan luona. Myös Oulun lähiseuduilla Pohjolan rengastien kohteissa virittäydytään joulun tunnelmaan jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa: Syötteen tunturissa nautiskellaan talvilajien parissa, Kemissä lähdetään jäänmurtajaristeilyille ja Kempeleessä viihdytään joulumarkkinoilla ja alpakkatilan joulukahvilassa. Visit Oulu on koonnut yhteen kiinnostavimmat joulunajan vinkit ja tapahtumat, jotka ainakin kannattaa kokea tänä vuonna Oulussa ja lähiseuduilla!

-
Kuva: Sanna Krook

Joulumetsä: Rotuaarin aukio muuttuu tunnelmalliseksi joulumetsäksi!

Rotuaarin aukio muuttuu 5. joulukuuta tunnelmalliseksi joulumetsäksi, jossa lämpöä viikonloppuisin tuo myös Oulun Ladun ylläpitämä tulisija. Joulumetsän viereen sisätiloihin avautuu Taito Shop Oulun Joulumyymälä.

Joulumetsässä järjestetään myös erilaisia tapahtumia: esimerkiksi tiernapojat esiintyvät joulumetsässä! Löydät tarkemmat tiedot joulunajan tapahtumista Visit Oulun tapahtumakalenterista.

Joulumetsä on avoinna 6.–28.12.

Tiernatori: Oulun oma joulutori uudistuu

Oulu tunnetaan perinteisenä tiernakaupunkina: tierna-aika käynnistyy Oulussa marraskuun alussa ja jatkuu aina jouluaattoon asti. Tierna-ajan tapahtumien lisäksi tunnelmoimaan pääsee perinteisellä Tiernatorilla.

Tiernatori laajenee tänä vuonna ja perinteiset punaiset mökit pystytetään Valkean eteen Kauppurien aukiolle. Tiernatorilta löydät jouluisia lahjatuotteita, käsitöitä sekä ruokatuotteita. Myös Kädentaitajien lahjapaja sijaitsee Tiernatorin kupeessa.

Tiernatori on avoinna 7.–22.12.

Jouluostoksille Oulussa: Kauppakeskus Valkea, Oulun Kauppahalli ja TaitoShopin joulumyymälä

-
Kuva: Kauppakeskus Valkea

Kauppakeskus Valkea on Oulun joulun tunnelmallinen sydän. Joulupukki on tavattavissa Valkean 3. kerroksessa, ja pisteeltä löytyvään postilaatikkoon voi jättää joulupukille osoitettuja kirjeitä kauppakeskuksen ollessa avoinna. Valkean 3. kerroksesta löytyy myös lahjapaketointipiste joulukuun ajan. Valkean Kesäkadulla järjestetään lauantaina 16.12. klo 9–19 Valkean joulumyyjäiset.

Aitoon joulutunnelmaan pääsee myös Oulun Kauppahallissa, joka kuhisee elämää joulun alla. Kauppahallin joulukauden avausta vietetään 30.11.–2.12.2023 pidettävällä Kauppahallin Joulun Avaus -tapahtumalla.

TaitoShop Oulun Joulumyymälä puolestaan avataan Rotuaarilla 5.12.2023 klo 10.00. Tuotteet ovat kotimaista laatua ja oululainen osaaminen on vahvasti esillä. Myymälässä järjestetään myös kaikille avoimia jouluisia työpajoja aina keskiviikkoisin ja lauantaisin!

Joulun taikaa museoissa: Merimiehenkotimuseo ja Pohjois-Pohjanmaa museo

Pohjois-Pohjanmaan museo aloittaa joulun vieton 21.11.2023 ja kutsuu kokemaan joulun historiallisessa Ainolan rakennuksessa vielä kerran. Museon näyttelyt on koristeltu aikakausien mukaisilla joulukoristeilla ja esillä on jättijoulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on joulun perinnetietoa.  Museo on avoinna ti-pe klo 9—16 sekä la-su klo 10—17 ja näyttelyihin on vapaa pääsy.

Pikisaaren tunnelmallista joulua vietetään Merimiehenkotimuseossa, jossa jouluperinteet, musiikki, satuhetket ja joulukalenteri kuljettavat mukanaan vanhan ajan joulun tunnelmaan. Museokaupasta voi löytää lahjoja paketoitavaksi pukin konttiin. Merimiehenkotimuseoon laskeutuu joulun rauha 9.12.2023 ja museo on avoinna 9.–22.12.2023, ke–su klo 12–18 (vapaa pääsy).

Lisäksi Merimiehenkotimuseon joulukoristein somistellut ja valaistut ikkunat kutsuvat kurkistelemaan joulun tunnelmaa. Ikkunat on valaistu 3.12.–7.1. klo 7–24, joten niihin pääsee tutustumaan myös silloin, kun museo on kiinni.

Luonnonläheistä joulutunnelmaa Sanginjoella, Kipponien satumetsässä ja Lappiksen ohjatuilla retkillä

-


Sanginjoella sijaitseva tunnelmallinen, vanha metsänvartijantalo kutsuu nauttimaan joulutunnelmasta. Myös tontut valtaavat uuden Loppulan luontokahvilan pihapiirin! Lauantaina 2.12. klo 12–18 Loppulan pihapiirissä pidetään lähituotteisiin keskittyvät joulumyyjäiset ja samana päivänä avautuu koko perheen tonttupolku. Tontut ovat tavattavissa koko viikonlopun ajan sekä 9.–10.12.

Lasten kanssa kannattaa suunnata Kipponien satumetsään Haukiputaalla. Kipponien kanssa perheen pienimmätkin pääsevät kokemaan joulun taianomaisimman tarinaelämyksen ponilla ratsastaen! Retki koetaan yhdessä vanhempien taluttaessa lapsiaan koulutettujen Kipponien selässä. Retket lähtevät hevostilan suloisesta Kipponi-kylästä, missä palvelee myös pieni kahvila. Kipponien jouluretket pyörivät 18.11.2023–6.1.2024.

Tai mitä jos lähtisit hakemaan joulutunnelmaa Oulun talvisesta lähiluonnosta? Lappiksen viikkoretket pyörivät talvella tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Fatbikeretkellä lähdetään tutustumaan talviseen pyöräilyyn oululaisten tapaan ja liukulumikenkäretkellä liikutaan talvisessa luonnossa. Lappis järjestää myös talviretkiä Lintulan lumoavaan metsään.

Koko perheen joulukonsertit: Kulttuurikeskus Valve ja Oulun Sinfonia

Joulukonsertteja järjestetään joulun alla perinteiseen tapaan useissa eri tapahtumapaikoissa ympäri Oulua. Koko perheen kanssa joulumusiikista pääsee nauttimaan Kulttuuritalo Valveella sekä Oulun Sinfonian konserteissa. Soivan Siilin joulu -koko perheen joulukonsertti pidetään Kulttuuritalo Valveella 10.12. klo 14 ja klo 16.

Oulu Sinfonia päättää syyskautensa jouluiseen koko perheen elokuvaklassikkoon. Yksin kotona -elokuva koetaan Madetojan salissa suurelta valkokankaalta torstaina 14.12. sekä perjantaina 15.12. orkesterin esittäessä musiikin livenä. Halutessaan yleisö voi nauttia ennen konserttia herkullisesta Home Alone -buffetista Ravintola Preludissa.

Kaikkien joulukonserttien aikataulut löydät kätevimmin Visit Oulun tapahtumakalenterista.

Jouluksi muihin maisemiin: kodikas joulu Nallikarissa meren äärellä ja senioreiden perinnejoulu Lomakoti Onnelassa

Oulun Nallikarissa on helppo yhdistää perinteet ja kokeilla jotain uutta. Nallikarin modernit villat ja kodikkaat lomamökit meren äärellä tarjoavat mahdollisuuden paeta kaupungin kiirettä ja antaa tilaa perinteiselle joulujuhlalle. Sekä villoista että lomamökeistä löytyy hyvin varusteltu keittiö, jossa paistuvat perinteiset jouluherkut. Villoissa lämpenee oma joulusauna ja lomamökkien asiakkaat voivat hyödyntää yleisiä saunoja. Kun jouluruoka painaa vatsaa ja ikkunasta avautuva valkoinen maisema näyttää houkuttelevalta, voi Nallikarissa astua helposti lähiluontoon.

Joulu on aikaa, jolloin tullaan yhdelle koolle, eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin.  Idyllinen Lomakoti Onnela Haukiputaan Asemakylällä, luonnonvaraisen Kiiminkijoen rannalla kutsuu seniorit yksin tai ystävän kanssa perinteiseen joulun viettoon luokseen. Rauhallinen joulun vietto alkaa lauantaina 23.12 2023 klo 17 ja täysihoidosta nautitaan perinteisin jouluherkuin aina keskiviikon 27.12.2023 aamupäivään asti. Ohjelma vaalii joulun perinteitä ja takaa mahdollisuuden rentoutua ja nauttia kiireettömästä yhdessäolosta.

Tunnelmallisimmat joulutapahtumat Oulun lähistöllä: Pohjolan rengastien joulu

-

Paitsi Oulussa, myös lähiseuduilla virittäydytään joulutunnelmiin jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa. Kempeleessä joulusta nautitaan erilaisissa tapahtumissa, joulutoreilla ja joulukahviloissa. Vanhan ajan joulun tunnelmaa pääsee aistimaan Kempeleen kotiseutumuseon joulumarkkinoilla 15.–16.12. Kauppakeskus Zeppelinissä maalaisjoulutori puolestaan on avoinna 29.11. alkaen aina 23.12. asti. Linnunradan hurmaavan alpakkatilan joulukahvila on avoinna 6.12. klo 12–15, 12.13. klo 15–18, 21.12. klo 12–15 ja 22.12. klo 15–18.

Hailuodossa joulutunnelmaan puolestaan pääsee joulumarkkinoilla, joita vietetään Vanhan Pääkaupan pihapiirissä ja Hailuodon Panimolla 9.–10.12.

Historiallisessa Raahessa 1800-luvun ravintola-kahvila ja hotelli Langin Kauppahuone tarjoaa tunnelmalliset puitteet joulunviettoon ja tunnelmointiin muun muassa herkullisen joululounaan äärellä. Viiden minuutin kävelymatkan päässä Langin Kauppahuoneelta on Soveliuksen talo, jonka yläkerran interiöörimuseossa Laivapatruunin kodissa on esillä porvariskodin joulu 9.–17.12.

Rokuan rauhallinen ja kaunis luonto on vailla vertaansa. Rokua Health & Spa -kylpylähotellissa vietetään huoletonta ja kiireetöntä joulua kansallispuiston kainalossa.

Liminka on tunnettu etenkin luontoelämyksistään ja Suomen hienoimmasta lintukosteikostaan, mutta myös monipuolisesta kulttuuri- ja tapahtumatarjonnastaan. Joulun alla Limingassa järjestetään useita joulukonsertteja, jotka kutsuvat tunnelmoimaan joulua yhdessä.

Kemissä joulua vietetään Sampon jouluristeilyllä, LumiLinnan Talvipuistossa telmien sekä jouluruoista Ravintola Lumihiutaleessa nauttien.

Syötteellä ympärille avautuu talven ihmemaa ja joulun taika herää eloon tavalla, jota ei voi kaupungissa kokea. Iso-Syötteellä riittää tekemistä ja tunnelmaa läpi joulun sekä välipäivien. Talvipäivästä nautitaan fatbiken, suksien tai lumikenkien päällä ja seikkailulle lähdetään Syötteen kansallispuistoon!

Myös Kalajoki huokuu lämmintä tunnelmaa joulun lähestyessä. Kalajoella nautitaan joulun ajan elämyksistä, aktiviteeteista ja tunnelmasta meren äärellä.

Kaikki vinkit kootusti löytyvät Pohjolan rengastien verkkosivustolta.