Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Jos Raahen kul­ta­kai­vos herää henkiin ke­vääl­lä, sen on pantava ensiksi kuntoon monet asiat ym­pä­ris­tös­sä

Kaivoksen vesivarastoallasta, joka sisältää prosessin vaatimaa vettä, tulee kunnostaa. Allas on nyt varsin tyhjä, koska toiminta on pysähtynyt. Padon on kestettävä vedenpinnan korotus.
Kaivoksen vesivarastoallasta, joka sisältää prosessin vaatimaa vettä, tulee kunnostaa. Allas on nyt varsin tyhjä, koska toiminta on pysähtynyt. Padon on kestettävä vedenpinnan korotus.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Otso Gold Corporationilla on paljon tehtävää, ennen kuin se voi käynnistää suunnittelemansa kaivostoiminnan Mattilanperällä.

Ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Juhani Kaakinen arvioi, että työlistalla on ainakin vesivarastoaltaan padon kunnostaminen, vaarallisen jätteen uusien altaiden ja käsittelypaikkojen rakentaminen ja rikastamon toimintakuntoon saattaminen toimintatauon jälkeen.

– Se, että ympäristöasiat saadaan kuntoon, vaatii rahaa, Juhani Kaakinen sanoo.

– Louhoksissakin on vettä. Senkin pumppaaminen tyhjäksi vie aikaa. Toiminta on ollut keskeytyksissä puolitoista vuotta, niin kaikenlaista rempattavaa löytyy, Kaakinen arvioi.

Kaakisen mukaan ely-keskus tulee varmistamaan, että ympäristöasiat ovat kunnossa, ennen kuin toiminta alkaa.

Yhtiö joutuu hankkimaan myös lisää vakuuksia. Yhtiöllä on jo niitä, mutta Avi on määrännyt niitä korotettavaksi, koska toiminta laajenee ja muuttuu. Kaivosvakuuden pitää riittää suljetun kaivoksen alueen kunnostamiseen ja maisemointiin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.