Johanna Pakonen lähti haas­ta­maan itseään tänään start­taa­vaan Sel­viy­ty­jät-oh­jel­maan – haas­tei­ta on riit­tä­nyt myös si­vii­li­elä­mäs­sä

Johanna Pakonen kertoo voittaneensa pelkojaan ja oppineensa itsestään Selviytyjät-reissussa.
Johanna Pakonen kertoo voittaneensa pelkojaan ja oppineensa itsestään Selviytyjät-reissussa.
Kuva: Petri Aho

– Olen hukannut liiallisen varovaisuuden vuoksi elämässäni niin monta jännittävää tilaisuutta, että päätin kerrankin sanoa rohkeasti kyllä, sanoo oululaisartisti Johanna Pakonen.

Uudenlainen rohkeus vei Pakosen viime kesänä viidentoista muun julkisuuden henkilön kanssa Haaparannan saaristoon, pohjolan luonnon armolle, Selviytyjät Suomi -televisiokisailun viidennen tuotantokauden kuvauksiin.

– Se oli jännittävä, ainutlaatuinen ja opettavainen reissu, Pakonen summaa nyt puoli vuotta kuvausten jälkeen.

Vaikka luonto on ollut aina lähellä Johanna Pakosen sydäntä, hän myöntää eräilytaidoissaan olleen puutteita ennen reissuun lähtöä.

– Jonkin verran olin kyllä kalastanut, mutta siinä oli oikeastaan kaikki erätaitoni. Olen kuitenkin sopeutuvainen ihminen ja tiesin, että tulen kyllä selviytymään luonnon armoilla.

Mitkä kolme asiaa ottaisit mukaan autiolle saarelle -kysymykseen tulee vastaus Selviytyjät-reissun jälkeen kuin apteekin hyllyltä:

– Tulukset, puukon ja sadepeitteen!

Epätietoisuus haastavinta

Pakonen luotti etukäteen paitsi selviytyvänsä luonnon armoilla, myös tulevansa toimeen kanssakilpailijoiden kanssa.

– Olen aina tullut hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Isossa porukassa toki vetäydyn yleensä ensin syrjään tarkkailemaan ja tämä piirre korostui kuvauksissa, kun koolla oli iso joukko suuria persoonia. Tämä vähän yllätti itsenikin, mutta oli lopulta kannattavaa, sillä huomasin heti, kun joku oli vinksallaan. Juoniminenhan kuuluu pelin henkeen.

Haastavinta kilpailussa Pakoselle oli lopulta epätietoisuus tulevasta.

– Herätessään ei koskaan tiennyt, mitä päivä tuo tullessaan.

Jälkipyykki ei jännitä

Selviytyjät Pohjola -nimellä esitettävä ohjelma käynnistyy Nelosella tänään.

– Olen nähnyt jaksoja jo etukäteen. Aika paljon olennaisia asioita jää näkemättä muun muassa liitoista ja kisoista. Toki ymmärtäähän sen, sillä kuvamateriaalia on paljon ja ohjelma-aika rajallinen, Pakonen toteaa.

Kisan jälkipyykki ei naista jännitä.

– Julkisuus on minulle tuttua jo 25 vuoden ajalta niin hyvine kuin huonoine puolineen. Tiedän, että aina löytyy arvostelijoita, tekipä tai sanoipa niin tai näin. Olen sujut asian kanssa.

Johanna Pakonen nähtiin viime viikolla myös FOXilla pyörivässä, Juha Perälän ja Eero Ritalan luotsaamassa Melkein Mensa -tietovisassa.

– Se oli erittäin hauska ja ennalta arvaamaton kokemus, Pakonen sanoo.

Tullaanko Pakosta näkemään televisiossa jatkossakin?

– Jos kutsu käy mielenkiintoisiin ohjelmiin, niin mikä ettei. Minua on pyydetty erilaisiin televisioformaatteihin aiemminkin, mutta ne eivät ole olleet minulle sopivia eikä elämäntilanne ole ollut sellainen, että olisin niihin voinut lähteä.

Lisätienestejä ravintolapäällikkönä

Koronan myötä Pakosen kalenterissa on ollut tilaa liiankin kanssa. Vaikka tilanne on tuonut mukanaan myös uusia mahdollisuuksia ja aikaa perheelle, Pakonen sanoo viimeisen vuoden olleen hänelle rankkaa aikaa niin henkisesti kuin taloudellisestikin.

– Kulttuurialan toimijat ovat tulleet kaltoin kohdelluksi tässä karmeassa tilanteessa, hän jyrähtää.

Pakonen ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan ryhtyi toimeen taloutensa korjaamiseksi. Hän kertoo aloittavansa kevään aikana koronarajoitusten höllennyttyä sivutyön oululaisessa tanssiravintolassa.

– Työ ravintolapäällikkönä Annassa&Albertissa tulee olemaan mahtava uusi kokemus ja lisätienesti keikkailun oheen. Reilun vuoden aikana talouteni on kokenut niin kovan romahduksen, että sen paikkaamiseen menee aikaa.

Pakonen uskoo ja toivoo pääsevänsä aloittamaan myös keikkailun juhannuksen tietämillä.

– Siitä eteenpäin kesä ja syksy näyttävät oikein mukavalta keikkailun osalta.

Uutta musiikkiakin on parhaillaan työn alla.

– Uutta omaa levyäni tehdään kevään aikana tiiviiseen tahtiin. Minua kuullaan myös 26. helmikuuta julkaistavassa Remixin Mihin tahansa se vie -käännösbiisissä feattaamassa.

Uusia verkostoja

Johanna Pakosen kevääseen kuuluu uuden työn ja musiikinteon lisäksi myös lentopalloa.

– Pääsin viime syksynä mukaan erääseen lentopallojoukkueeseen ja toivon, että pääsemme jatkamaan treenejä mahdollisimman pian. Suunnitelmissa oli lähteä pelaamaan sarjaa ensi kaudella, Pakonen paljastaa.

Hän sanoo olevansa iloinen löydettyään kotikaupungistaan "uuden ulkomusiikillisisen sosiaalisen piirin".

– Olin liki 20 vuotta pois Oulusta. Tässä iässä uusien verkostojen rakentaminen ei ole kovin helppoa.