Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Johanna Oja­la-Nie­me­lä saa­me­lais­kä­rä­jä­lain kaa­tu­mi­sen jäl­ki­jos­sit­te­lus­ta: "Mi­nul­le yri­te­tään jättää käteen mustan pekan kortti"

Johanna Ojala-Niemelän mukaan jälkispekuloinneissa yritetään häivyttää sitä tosiasiaa, että ketkä saamelaiskäräjälain etenemistä todellisuudessa vastustivat. Yhden keskustalaisen tyhjää äänestäminen tuli yllätyksenä, Ojala-Niemelä odotti äänestyksen sijaan pitkitettyjä puheenvuoroja.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) toteaa, että saamelaiskäräjälain jälkispekulaatioissa on yritetty saada hänen käteensä jäämään mustan pekan korttia. Samalla on pyritty häivyttämään taakse äänestyksen todellista tulosta.

Saamelaiskäräjälain eteneminen pysähtyi perjantaina perustuslakivaliokuntaan, joka päätti äänin 9–7 keskeyttää lain käsittelyn. Lisäaikaa asian käsittelyyn saaneen perustuslakivaliokunnan olisi pitänyt jättää mietintö asiassa kello 13 mennessä, jotta lakiesitys olisi ehditty käsitellä eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella.

Ihmetystä on herättänyt jälkikäteen se, että miksi perustuslakivaliokunnan kokouksesta puuttui yksi Sdp:n edustaja, kun se olisi voinut vaikuttaa jopa äänestystulokseen.

Varsinainen jäsen Tuula Väätäinen (sd.) oli europarlamentaarikko Eero Heinäluoman kiertueella, ja varajäsen Johannes Koskinen (sd.) oli Wienissä Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Toinen varajäsen Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kertoi, että olisi ollut valmis tulemaan kokoukseen kello yhdeksäksi, mutta kokous alkoi jo kahdeksalta.

Kun kokousedustajaa ei saatu, tilalle tuli toiseksi suurimman hallitusryhmän, eli keskustan varaedustaja Markus Lohi.

Johanna Ojala-Niemelä, minkä vuoksi Merja Mäkisalo– Ropponen ei osallistunut kokoukseen heti alusta, eli kello kahdeksasta lähtien?

– Kun soitin Mäkisalo-Ropposta varajäseneksi, hän kertoi että hänellä on aamupäivä kiinni, eikä hän pysty siirtämään kahdeksaksi sovittua menoaan, mutta lupasi järjestellä muita menojaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.