Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Jo 5,5 mil­joo­naa ihmistä paennut sotaa Uk­rai­nas­ta ja 3 000 si­vii­liä kuollut – Venäjän ase­voi­mien ko­men­ta­ja vie­rai­li etu­lin­jas­sa

Moskova/Kiova
Etulinjasta evakuoituja ukrainalaisia kuljetetaan nyt Zaporizhzhjan evakuointikeskukseen.
Etulinjasta evakuoituja ukrainalaisia kuljetetaan nyt Zaporizhzhjan evakuointikeskukseen.
Kuva: ROMAN PILIPEY

Ukrainan Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoidut siviilit pääsevät Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin tiistaina, kertoi Ukrainan valtion tietotoimisto Ukinform myöhään maanantaina.

Terästehtaan alueelta evakuoitiin sunnuntaina noin sata siviiliä. Aiemmin heidän odotettiin pääsevän Zaporizhzhjaan maanantaina.

Zaporizhzhja sijaitsee yli 200 kilometrin päässä Mariupolista.

Maanantaina odotettiin myös toisen siviilien evakuointioperaation alkua. Myöhemmin maanantaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi, että evakuointi oli "käynnissä", mutta ei siinä vaiheessa antanut siitä lisää tietoja.

– Kaikki on hyvin haurasta, asiat voivat hajota minä hetkenä hyvänsä. Niinpä on parempi odottaa, kunnes evakuointi on ohi, Kuleba sanoi yhdessä Tanskan ulkoministerin Jeppe Kofodin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

YK:n mukaan yli 3 000 siviiliä kuollut Ukrainassa

YK:n mukaan yli 5,5 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopulla.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan luku on koottu useista eri lähteistä ja nojaa pääasiassa viranomaisten antamiin tietoihin rajanylityksistä.

Tämän lisäksi Ukrainassa on noin 7,7 miljoonaa sisäistä pakolaista, YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) on kertonut.

Tämänhetkisten tietojen mukaan yli 3 000 siviiliä on kuollut Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan todellinen luku on arvatenkin huomattavasti korkeampi, kertoi brittilehti Guardian.

Väite: Venäjän asevoimien komentaja haavoittunut

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov on vieraillut vaarallisissa etulinja-asemissa Itä-Ukrainassa viime viikon lopulla.

Asiasta kertoivat nimettöminä pysytelleet ukrainalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaislähteet The New York Times -lehdelle. Näin korkea-arvoisten kenraalien vierailut sodan etulinjassa ovat hyvin epätavallisia.

Venäjän asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin (oik.) kerrotaan haavoittuneen tämän vierailtua rintamalla Itä-Ukrainassa. Kuvassa Gerasimov presidentti Vladimir Putinin kanssa joulukuussa 2021.
Venäjän asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin (oik.) kerrotaan haavoittuneen tämän vierailtua rintamalla Itä-Ukrainassa. Kuvassa Gerasimov presidentti Vladimir Putinin kanssa joulukuussa 2021.
Kuva: SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / S

Venäjä yrittää ukrainalaislähteen mukaan muuttaa kurssia sodassa, jonka on arvioitu etenevän tahmeammin kuin mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin oli odottanut. Gerasimovin vierailun arvioidaan olevan osa yritystä korjata tilanne.

Ukrainalaismedioiden mukaan Gerasimov olisi myös haavoittunut vierailullaan saaden sirpalehaavan sääreensä Ukrainan armeijan iskussa Izjumiin. Tietoa ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Gerasimov kuuluu Putinin luottohenkilöihin

New York Timesille puhuneet ukrainalaisviranomaiset puolestaan kertoivat vappuna, että he eivät saaneet tietoa Gerasimovin vierailusta tarpeeksi ajoissa, jotta he olisivat voineet saada hänet tähtäimeensä. Ukrainan joukot iskivät venäläisten hallussa olevaan Izjumin kaupungin tukikohtaan lauantaina vasta kun Gerasimov oli jo lähtenyt tukikohdasta. Ukrainalaisten mukaan 200 Venäjän sotilasta kuoli kyseisessä iskussa.

Izjumista Venäjä järjestää hyökkäyksiä, joiden tarkoituksena on saada kokonaan hallintaan Donbassin alue Itä-Ukrainassa.

Tietoja iskusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Venäjän puolustusministeriö ei ole vastannut The New York Timesin tietopyyntöön asiasta.

– Oletamme että (Gerasimov) oli paikalla, koska on tunnustettu, että (venäläisjoukot) eivät ole vielä ratkaisseet kaikkia ongelmiaan, sanoi yksi lehdelle puhuneista viranomaisista.

Kenraali Gerasimov kuuluu Putinin luottohenkilöihin.

Lavrov suututti Israelin kommentillaan

Venäjä ei aio lopettaa tai hillitä sotatoimiaan Ukrainassa viikon päästä vietettävän voitonpäivän vuoksi, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

Italialaiselle Mediaset -mediayhtiölle puhunut Lavrov painotti, etteivät armeijan operaatiot ole riippuvaisia päivämääristä, vaan ne kestävät aina niin kauan kuin on tarpeen.

– Armeijamme ei keinotekoisesti säätele toimiaan päivämäärien perusteella, mukaan lukien voitonpäivä, Lavrov sanoi.

– Ukrainan sotilasoperaation eteneminen riippuu ennen kaikkea tarpeesta minimoida riskejä siviileille ja Venäjän sotilashenkilöstölle, Lavrov lisäsi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
Kuva: YURI KOCHETKOV / POOL

Länsimaissa on arveltu, että presidentti Putin haluaisi joukkojen etenevän merkittävästi Ukrainassa ennen voitonpäivää.

Voitonpäivän viettoon kuuluu muun muassa sotilasparaati Moskovassa ja presidentin puhe. Sitä vietetään natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi kuukautta sitten. Sen jälkeen tuhansia siviilejä on saanut surmansa ja miljoonat ovat paenneet sotaa Ukrainasta.

Lavrov myös suututti Israelin sanomalla haastattelussa, että natsidiktaattori Adolf Hitlerillä oli "juutalaisverta".

Hän toisti Venäjän väitteen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin "Ukrainan puhdistamiseksi natseista". Lavrovin mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista, etteikö hän olisi natsi.

Israelin ulkoministerin Yair Lapidin mukaan Lavrovin kommentti oli "anteeksiantamaton ja pöyristyttävä" ja historian valossa "virheellinen".

Juutalaiset eivät murhanneet itse itseään juutalaisten kansanmurhassa, Lapid painotti.

Ukraina kertoi upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä

Ukraina kertoi maanantaina upottaneensa kaksi venäläistä partiovenettä Käärmesaaren lähellä Mustallamerellä. Raptor-partioveneiden kohtaloksi koituivat turkkilaisvalmisteiset miehittämättömät ilma-alukset.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi myös rakeista, ilmasta otettua kuvaa, jossa näkyy räjähdys pienehköllä sotilasaluksella. Ukrainan ilmoitusta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Raptor-veneissä voi olla yli 20 ihmistä. Niiden aseistuksena ovat yleensä konekiväärit. Niitä käytetään tiedustelutehtävissä ja maihinnousujen tukialuksina.

Käärmesaaren puolustajista tuli kuuluisia heti sodan alussa, kun ukrainalaissotilaat kehottivat siepatussa radiokeskustelussa heitä antautumaan määrännyttä venäläistä Moskva-alusta suorin sanakääntein poistumaan.

Ukrainan posti julkaisi myöhemmin tapahtuman kunniaksi postimerkin, jonka kuvassa ukrainalaissotilas näyttää sota-alukselle keskisormea.

Moskva upposi myöhemmin Mustallamerellä. Ukrainan mukaan se upotti aluksen ohjuksilla, mutta Venäjän mukaan aluksella tapahtui onnettomuus.

Päivitetty 2.5. kello 22.53. Täydennetty tietoja Mariupolista evakuoiduista.