Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

JHL:n lakko laa­je­nee – Ju­na­lii­ken­ne py­säh­tyy Poh­jois-Suo­men yöjunia lukuun ot­ta­mat­ta

Helsinki
JHL:n lakko pysäyttää junaliikenteen Pohjois-Suomen yöjunia lukuun ottamatta. Arkistokuvassa juna suuntaa Rovaniemeltä kohti etelää.
JHL:n lakko pysäyttää junaliikenteen Pohjois-Suomen yöjunia lukuun ottamatta. Arkistokuvassa juna suuntaa Rovaniemeltä kohti etelää.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rautatiealan Unioni RAU ilmoittaa poliittisesta lakosta. Sen veturinkuljettajat eivät tule ennen iltaseitsemää alkaviin työvuoroihin viikon päästä perjantaina VR-yhtymässäNorth Railissa ja Fenniarailissa. Lakossa on myös liikenneohjaajia, vuoropäälliköitä sekä toimisto- ja palveluhenkilöitä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu Pohjois-Suomen henkilöyöjunaliikenne. Aiemmin tänään kerrottiin, että Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n poliittinen lakko pysäyttää Suomen junaliikenteen pohjoisen yöjunia lukuun ottamatta.

RAU ilmoittaa toteuttavansa poliittisen lakon, sillä sen mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitus ei ole avannut aitoja neuvotteluja hallituksen suunnittelemista työelämän heikennyksistä.

– Hallitus poikkeaa vahvasti perinteisestä suomalaisesta sopimisen kulttuurista ja tavasta. Perinteisesti työmarkkinoita koskevista asioista on neuvoteltu työmarkkinajärjestöjen välillä. Työelämän lainsäädäntömuutokset on tehty yhteisissä työryhmissä, jotka koostuvat työntekijäpuolen ja työnantajapuolen edustajista sekä ministeriöiden työntekijöistä. Nyt aito yhteinen valmistelu loistaa poissaolollaan, RAUn puheenjohtaja Markku Lehtinen sanoi tiedotteessa.

Paikallisliikenne katkeaa myös

Myös JHL:n poliittinen lakko helmikuun alussa laajenee. JHL:n tiedotteen mukaan lakko pysäyttää Suomen junaliikenteen Pohjois-Suomen yöjunia lukuun ottamatta helmikuun 2. päivänä.

Myös VR sanoo tiedotteessaan junaliikenteen pysähtyvän yöjunia lukuun ottamatta. Yksittäisiä muutoksia voi olla myös lakkoa edeltävänä ja sen jälkeisenä päivänä.

Lakon ajalle ostetut junaliput voi vaihtaa veloituksetta toiseen ajankohtaan, VR kertoo. Mikäli asiakas ei muuta lippunsa ajankohtaa, VR palauttaa automaattisesti rahat lakon ajalle ostetuista lipuista.

Vuorokauden pituinen lakko seisauttaa myös metrot, raitiovaunut ja pääkaupunkiseudun paikallisjunat.

JHL:n mukaan lakko vaikuttaa osittain myös linja-autoliikenteeseen, koska Helsingin bussiliikenne ja Turun kaupunkiliikenne ovat lakon piirissä.

Lisäksi JHL järjestää yhdessä muiden ammattiliittojen kanssa lakon energia-alalla helmikuun 1. ja 2. päivänä. Lakko koskee yrityksiä, jotka vastaavat sähköverkkojen rakentamisesta ja kunnossapidosta.

Näiden ohella liittoon kuuluva raideammattilaisten Kaakon Satamat JHL -niminen osasto toteuttaa helmikuun 1. päivänä vuorokauden pituisen poliittisen työtaistelun Kymenlaaksossa Haminan ja Kotkan ratapihoilla sekä satamissa.

Työtaistelu keskeyttää käytännössä kaikki ratapihatoiminnot Haminassa ja Kotkassa, tiedotteessa kerrotaan.

"Hallituksen politiikka näkyy laajoina lakkoina"

JHL on jo aiemmin ilmoittanut lakoista lentoliikenteessä ja pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa tammi–helmikuun vaihteessa. Moni muukin ammattiliitto järjestää samoihin aikoihin laajoja poliittisia lakkoja. Liitot vastustavat lakoilla Orpon hallituksen ajamia tiukennuksia työelämää koskevaan lainsäädäntöön.

JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo, että lakkoihin on jouduttu, koska hallitus ajaa työmarkkinoille rajuja heikennyksiä eikä suostu neuvottelemaan palkansaajien kanssa.

– Hallituksen ajamat muutokset hyödyttävät pelkästään työnantajia. Se ei ole yllättävää, sillä hallitusohjelma on kuin kopioitu EK:n ja muiden työnantajajärjestöjen vaalitavoitteista, Ekström sanoo tiedotteessa.

– Hallitus ei neuvottele vaan sanelee. Politiikan tulos näkyy nyt laajoina lakkoina.

JHL:n lakot ovat osa ammattikeskusjärjestö SAK:n Painava syy -työtaistelukampanjaa.

Tehtaat sulkeutuvat

Myös STTK:lainen Ammattiliitto Pro ilmoitti perjantaina laajentavansa jälleen poliittisia työnseisauksia, ja se osallistuu myös perjantain mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorilla.

Tänään jätetyissä ilmoituksissa työnseisauksia on laajennettu koskemaan Finaviaa, elintarvike- ja energia-alojen sekä paperi- ja teknologiateollisuuden erikseen nimettyjä yrityksiä ja toimipaikkoja. Lakon piirissä ovat muun muassa Wärtsilan kaikki toimipaikat ja Stora Enson tehtaita.

Ilmoitettu työnseisaus koskee torstain ja perjantain välillä alkavia työvuoroja.

Lakon piirissä on myös Suomen lentoasemia, muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasema.

– Hallitus on työelämäheikennyksillään muuttamassa nykyisestä työmarkkinamallista niin montaa kohtaa, että työelämä tulee muuttumaan dramaattisesti epävarmemmaksi. Suomalaiset työntekijät ansaitsevat ja vaativat parempaa, totesi tiedotteessa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Pro kertoi tiistaina aloittavansa lakot myös ict-alalla, kiinteistöalalla, rahoitusalalla ja vakuutusalalla.

Valion ja Saarioisten työntekijöitä lakkoon

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ilmoittaa lakoista 31. tammikuuta–2. helmikuuta välisellä ajalla.

Lakkoihin osallistuu noin 4 500 työntekijää 21 elintarvikealan työpaikalla. SEL:n mukaan lakoissa on mukana muun muassa ValionPoutun ja Saarioisen yksiköitä.

Poliittisilla lakoilla vaaditaan Orpon hallitusta neuvottelemaan ammattiyhdistysliikkeen kanssa hallituksen ajamista työelämäheikennyksistä.

– Koska hallitus ei suostu huomioimaan työntekijöiden näkemyksiä, meillä ei ole muita keinoja pyrkiä torjumaan hallituksen eteenpäin viemiä työntekijöiden oikeuksien ideologisia heikennyksiä kuin poliittiset lakot, sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen tiedotteessa.

Lakon piirissä ovat lakkoon julistetun työpaikan kaikki SEL:n työehtosopimuksen alaiset työt hätätyötä lukuun ottamatta.

Lakkoihin on tähän mennessä ilmoittautunut useita ammattiliittoja.

Muun muassa OAJ, Tehy ja Super ovat ilmoittaneet lakoista pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK ovat kertoneet järjestävänsä 1. helmikuuta mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan. Myös SEL ilmoittaa osallistuvansa mielenosoitukseen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.24. Juttua muokattu 18.04: Tarkennettu tietoja lakon vaikutuksesta junaliikenteeseen.