Jah­ti-te­le­vi­sio­vi­sai­lus­ta tuttu Eero "Herra Ar­kis­to" Ylitalo jatkaa lau­sei­ta – "Jos on tar­peen, pystyn vaikka po­lii­si­kuu­lus­te­lus­sa ker­to­maan tar­kas­ti, mitä tein tällä päi­vä­mää­räl­lä 10 vuotta sitten"

Eero Ylitalo.
Eero Ylitalo.

Minulle kuuluu pelkkää hyvää. Kesä on kauneimmillaan ja olen pysynyt terveenä.

Juuri nyt ottaa päähän ihmisten siivottomuus. Roskat heitetään röyhkeästi luontoon ja teiden varsille. Olen runsaan vuoden harrastanut ploggaamista eli roskien keräämistä. Keräilykohteet eivät lopu!

Pelkään kuollakseni, että Trump onnistuu pääsemään uudestaan USA:n presidentiksi 2024. Amerikassa kun tuntuu mikä tahansa olevan mahdollista.

Epäilen sähköautoilun tulevaisuutta. Millä se tarvittava valtava sähkömäärä tuotetaan, jos ei käytetä ydinvoimaa, kivihiiltä, turvetta, vesivoimaa? Tuulivoimaloitakin vastustetaan. Pitäisikö satsata muihinkin energialähteisiin kuten biokaasuun?

Salainen paheeni on päiväkirjan kirjoittaminen. Jos on tarpeen, pystyn vaikka poliisikuulustelussa kertomaan tarkasti, mitä tein tällä päivämäärällä 10 vuotta sitten.

Nauroin makeasti Putouksen sketsille, jossa Super-Nanny pisti jahtaajat ojennukseen. ”Ja Herra Arkisto ei yritä keulia niillä knoppitiedoillaan!”

Havahduin siihen, että minähän tiedän, kun kaupalliset paikallisradiot aloittivat Oulussakin 1988 ja esittivät tietokilpailukysymyksiä. Visailuharrastus alkoi siitä.

Noloa myöntää, mutta emme me Terävän ja Besserwisserin kanssa tämän maan kaikkein tietävimpiä ole. Jahti on viihdettä ja jahtaajien pitää tietämisen lisäksi olla sanavalmiita esiintyjiä. Ne SM- ja MM-kisoissa menestyneet ovat sellaiseen liian introvertteja. Eikä sekään olisi viihdyttävää, jos kukaan ei koskaan onnistuisi jahtaajia voittamaan.

Vapaalla olen koko ajan ja toisaalta en koskaan. Luen ja seuraan tiedotusvälineitä ja toivon että muistaisinkin jotain. Kun hyvä kysymys tulee mieleen, se on kirjoitettava heti muistiin, muuten se unohtuu.

Lapsena luulin, että radion sisällä on pikku-ukkoja ohjelmaa tekemässä.

Teini-iässä kapinaksi riitti hiusten kasvattaminen, se oli vanhemmistani ja varttuneemmista sukulaisistani aivan kauheaa ja häpeällistä.

Minusta piti tulla isona historian opettaja.

Hullaannun kun näen jossain vinyyli- ja/tai CD-levyjä myytävän hyvällä alennuksella. Tosin aihetta hullaantumiseen ei enää viime vuosina ole ollut juuri muualla kuin kirjastojen poistomyynneissä.

Olen erittäin hyvä pelastamaan ihmishenkiä. Verta olen luovuttanut 253 kertaa, luuydintä/kantasoluja kahdesti – ensimmäisenä Suomessa kahdelle eri potilaalle, joista toisen sain kuulla parantuneen leukemiasta.

Viikon kuluttua tämän kirjoittamisesta on syntymäpäiväni, tulee täyteen jo 68 vuotta.

Viiden vuoden kuluttua toivottavasti ilmasto ei ole lämmennyt sietämättömäksi.

Tähtihetkeni oli kunkin jälkeläisen syntyminen.

Viimeksi matkustin ulkomaille joulukuussa 2019, jolloin vietin viikon Madeiralla.

Seuraavaksi matkustan Ruotsiin Haaparantaan, autotallissa on muovisäkeissä ruotsalaisia panttitölkkejä ja -pulloja yli SEK 1000 edestä.

Tunsin myötähäpeää, kun seurasin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksia menneellä kaudella. O tempora, o mores!

Olen kateellinen niille, jotka osaavat soittaa pianoa. Osaan soittaa vain Kissanpolkan.

Kadun yhä sitä, että en lähtenyt ajoissa ensimmäiseen Ruisrockiin 1970. Nuukuuttani lähdin liftillä eikä pitkätukkia usein kyytiin huolittu. Lauantai-iltana oltiin vasta Kankaanpäässä, seuraavana aamuna lähdettiin takaisin kohti pohjoista.

Pidän vanhoista 1930–70-lukujen elokuvista. Valitettavasti niitä ei näe elokuvateattereissa eikä juuri TV:ssäkään.

En pidä usein toistuvista täytesanoista ihmisten puheessa – etenkin, jos pidetään puhetta tai esitelmää. Niinku, tosi, itse asiassa, tuota noin alkavat muutaman kerran jälkeen ärsyttää ja huomaankin laskevani kuinka monta kertaa puheessa toistuu ”niinku”. Olen tosin haksahtanut maneereihin itsekin, mutta yritän kehittää ilmaisuani.

Voitin oppikoululuokkani korkeushyppykilpailun syksyllä 1965. Se on edelleen paras urheilusuoritukseni.

Hävisin samassa lajissa 10 vuotta myöhemmin Pohjanmaan Tykistörykmentin mestaruuskisoissa, olin 15. Tosin yksi kilpailija hävisi minullekin, koska jäi ilman tulosta.

Lähetin kirjeen viimeksi melkein 20 vuotta sitten. On harmillista ettei kirjeitä enää kirjoiteta, vaan käytetään sähköpostia, tekstiviestejä, whatsappia, messengeriä jne. En usko että uusista viestintätavoista jää paljoakaan luettavaa jälkipolville.

Sen päivän haluaisin nähdä, kun Venäjästä tulee demokraattinen oikeusvaltio. 1990-luvulla luulin sen päivän olevan lähellä, mutta erehdyin.

Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka lähtevät keinotekoisesti esim. plastiikkakirur-gian avulla parantamaan ulkonäköään. Itseään voi kehittää muutenkin.

En voi hyväksyä nykyistä tyyliä esim. somessa sanoa muista ihmisistä mitä tahansa alatyylisiä törkeyksiä vain siksi, että he ovat jostain eri mieltä. Toisaalta se kertoo jotain myös sanojasta itsestään.

Suuttuessani en heti keksi sopivaa sanottavaa vaan olen hiljaa. Väittävät pitkävihaiseksi.

Rakensin 50 vuotta sitten isäni apuna omakotitaloa – vaikka paljoa en osannut tehdäkään. Se oli isälleni äärimmäisen stressaavaa touhua. Onneksi minun ei tarvinnut rakentaa itse vaan saimme tilaisuuden ostaa muutaman vuoden vanhan omakotitalon, jossa olen asunut melkein 30 vuotta.

Minulla on ikävä aikaa, jolloin musiikkia myytiin ja ostettiin vinyylinä tai CD:nä. En ole oppinut kuuntelemaan dataa.

Olen pettynyt siihen, että informaatioteknologiaa käytetäänkin tarkoituksellisesti väärän ja valheellisen tiedon levittämiseen. Googlen ja wikipedian piti tuoda tieto kaikkien saataville. Mutta kirjoittihan Hitler jo Mein Kampfissa, että suuri valhe on uskottavampi kuin pieni.

Bravuuriruokani on keitetty vesi. En osaa tehdä ruokaa, mutta vettä en ole onnistunut polttamaan pohjaan.

Forum24-lehden Muutamalla lauseella -palstalla tunnetut oululaiset ja oululaislähtöiset jatkavat lauseita ja ottavat itsestään selfien.