Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Itä-Uk­rai­nas­sa syy­tök­siä so­ta­toi­mis­ta – päi­vä­ko­ti sai osuman ras­kaas­ta aseesta

USA:n virkamieslähde: Venäjä kasvattanut joukkojaan Ukrainan rajan tuntumassa jopa 7 000 sotilaalla.

Helsinki/New York/Washington
Ukrainalainen sotilas vartioi etulinjassa Donetskin kaupungin lähellä helmikuun alussa. Torstaina alueella on väitetysti ammuttu laukauksia, joista separatistit syyttävät Ukrainaa ja Ukraina syyttää separatisteja.
Ukrainalainen sotilas vartioi etulinjassa Donetskin kaupungin lähellä helmikuun alussa. Torstaina alueella on väitetysti ammuttu laukauksia, joista separatistit syyttävät Ukrainaa ja Ukraina syyttää separatisteja.
Kuva: STANISLAV KOZLIUK

Venäjän valtionmediassa kerrotaan, että Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit syyttävät Ukrainan keskushallintoa eskalaatiosta rintamalla ja aselevon rikkomuksista. Syytökset esitti Luhanskin alueen separatistihallinto, joka on tosiasiassa Venäjän ylläpitämä, Ukrainasta irrottautunut aluehallinto.

Niin kutsutun Luhanskin kansantasavallan separatistijohtaja väittää venäläismedialle, että Ukrainan asevoimat olisivat tulittaneet useita eri kohteita rintama-alueella.

Ukrainan asevoimat ovat kiistäneet syytökset, kertoo uutistoimisto Reuters. Ukrainan mukaan separatistit olivat päinvastoin ampuneet kohti ukrainalaisten asemia.

Väitteistä kertovat muun muassa Venäjän valtion uutistoimistot Ria Novosti ja Tass. Mahdollisista uhreista tai muista yksityiskohdista ei ole tarkkaa tietoa eikä tapahtumille ole saatu ulkoista vahvistusta. Separatistien mukaan iskuissa olisi käytetty ainakin kranaatinheittimiä.

Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla on käyty sotaa vuodesta 2014 asti. Iskut rintamalla ja sellaisista esitetyt syytökset ovat olleet tavanomaisia alueella vuosia matalalla liekillä palaneen konfliktin varrella.

Nyt esitetyt syytökset osuvat ennätyksellisen kireään ajankohtaan. Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjä on kerännyt noin 150 000 sotilasta Ukrainan vastaiselle rajalleen, Ukrainalta vallatulle Krimin niemimaalle sekä Valko-Venäjälle, jossa venäläisjoukkoja on maiden yhteisissä sotaharjoituksissa.

Ukraina: Separatistien iskun kohteeksi joutui päiväkoti

Pian syytösten jälkeen sosiaalisessa mediassa lähti aamupäivällä leviämään kuvia ilmeisesti tykistöiskun kohteeksi joutuneesta päiväkodista. Kansalaisjournalistien ja avointen lähteiden tiedustelutietoa keräävän Bellingcat-ryhmän perustaja Eliot Higginsin mukaan iskun kohteeksi joutunut rakennus näyttää geopaikannusmenetelmien mukaan sijaitsevan Ukrainan hallituksen joukkojen puolella rintamalinjaa.

Paikallismedian ja viranomaisten mukaan päiväkoti sai osuman venäläisten tukemien joukkojen tekemässä tykistöiskussa noin aamuyhdeksältä, kertoi aluetta seuraava toimittaja Christopher Miller Twitterissä. Separatistit väittävät päiväkodin olleen Ukrainan iskun kohteena.

Iskusta kertoi myös ukrainalainen uutissivusto Babel, jolle paikallisviranomaiset ovat kertoneet, ettei iskussa loukkaantunut lapsia. Ukrainan asevoimien mukaan päiväkoti sai osuman ja iskuissa haavoittui kaksi siviiliä, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tuomitsee Twitterissä julkaistussa lausunnossaan Itä-Ukrainassa raskailla aseilla asutuskeskukseen tänään tehdyt iskut.

Kuleban mukaan separatistialueilta tehdyn iskun kohteena oli Stanytsia Luhanskan kylä. Iskussa vaurioitui siviilirakennuksia. Kuleba kehottaa kaikkia Ukrainan kumppaneita tuomitsemaan iskut räikeänä Minskin sopimusten rikkomuksena, josta Kuleba syyttää Venäjää.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kommentoinut venäläiselle radioasema Eho Moskvylle Itä-Ukrainan tilanteen olevan eskaloitumassa.

Venäjän vetäytymisväitteitä pidetään perättöminä

Yhdysvallat on varoittanut siitä, että Venäjä voi Ukrainaan hyökkäämisen verukkeeksi yrittää lavastaa iskun, jossa Ukrainan väitetään hyökkäävän separatistialueille tai Venäjää vastaan.

Venäjä ilmoitti tiistaina vetävänsä osan joukoistaan Ukrainan rajan tuntumasta, mutta Nato-maiden mukaan tällaisesta ei ole mitään todisteita. Venäjä näyttää länsimaiden mukaan päinvastoin jatkavan joukkojensa lisäämistä rajaseudulla.

Venäjän joukkojen määrä Ukrainan rajan liepeillä on kasvanut jopa 7 000 sotilaalla viime päivien aikana, sanoo medialle nimettömänä puhunut virkamies Yhdysvaltain presidentinhallinnosta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Virkamieslähde pitää Venäjän ilmoitusta joukkojen vetämisestä valheellisena. Osa sotilaista on saapunut hänen mukaansa paikalle vasta keskiviikkona. Virkamiehen mukaan Venäjä voisi hyökätä Ukrainaan tekaistun syyn varjolla "millä hetkellä hyvänsä". Lähde syyttää Venäjän tekojen osoittavan muuta kuin sen puheet diplomaattisen ratkaisun hakemisesta.

Vaikka todisteita merkittävistä vetäytymisistä ei ole vieläkään saatu, Venäjä jatkaa ilmoitusten antamista tällaisesta. Tänään Venäjä ilmoitti uusista vetäytymisistä Krimin niemimaalta. Venäjän puolustusministeriön mukaan eteläisen sotilaspiirin yksiköitä palaa harjoituksista pysyviin tukikohtiinsa.

Britannia: Rajaa kohti liikkunut helikoptereita ja kenttäsairaala

Venäjän väitteisiin suhtautuu epäilevästi myös Britannia, jonka sotilastiedustelusta kerrottiin keskiviikkona, että venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja, helikoptereita ja kenttäsairaalan on havaittu liikkuvan kohti Ukrainan rajaa.

– Toisin kuin he väittävät, Venäjä jatkaa sotilasvoimiensa kasvattamista lähellä Ukrainaa, sanoi Britannian puolustustiedustelun päällikkö Jim Hockenhull lausunnossaan muun muassa New York Timesin mukaan.

Hockenhullin mukaan Venäjä voisi paikalla olevilla joukoillaan suorittaa hyökkäyksen Ukrainaan.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Venäjän joukkojen kokonaismäärä näyttää olevan kasvamassa eikä vähentymässä.

– Olemme kuulleet viestin Moskovasta, mutta toistaiseksi emme ole nähneet liennytystä maastossa. Päinvastoin Venäjä jatkaa sotilaallisten joukkojen lisäämistään, Stoltenberg sanoi.

Biden ja Scholz vaativat Venäjältä konkreettisia toimia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat keskiviikkona puhelimitse Ukrainan tilanteesta. Myös Scholzin kanslian julkaisemassa tiedotteessa todettiin, että merkkejä Venäjän joukkojen vetäytymisestä ei ole vielä havaittu.

Tiedotteen mukaan valtionjohtajat ovat sitä mieltä, että tilanne Ukrainassa on äärimmäisen vakava ja uhka Venäjän hyökkäykseen yhä olemassa. Biden ja Scholz korostivat, että Venäjän on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.

Puhelinkeskustelu käytiin Scholzin tavattua tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kasvotusten Moskovassa.

Molemmat johtajat suhtautuivat myönteisesti Putinin lausuntoihin, joiden mukaan diplomaattisia ponnisteluja Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi olisi jatkettava.