Maailma on energiakriisissä. Paluuta entiseen ei enää ole, ja Euroopan talous on ollut pitkään riippuvainen Venäjällä tuotetusta energiasta. Fissiovoima (perinteinen ydinvoima) on itsessään ongelmainen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen johdosta, ja uraanin tuotantoketjussa tulisi ottaa huomioon polttoaineen tuotantomenetelmät.
Kotimaassa on tehty innovaatioita näiden hyvin pitkästi puoliutuvien käytettyjen polttoaineiden loppusijoituksen suhteen, ja juuri nyt olisi aika lisätä fissiovoimaa, kunnes puhtaampi fuusio ydinvoima toteutuessaan mahdollistaa lähes päästöttömän energian tuotannon.
Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen on oleellista energiamurroksessa, mutta monesti tässä innostuksen keskellä unohdetaan energian tuottamisen pitkäjänteisyys. Siinä missä voimme tuottaa tuuli- sekä aurinkoenergialla muutaman vuosikymmenen ajan energiaa, ydinvoimala kattaa yhden sukupolven. Uusiutuvat energialähteet ovat riippuvaisia vallitsevasta ilmasta, ydinvoima tuottaa energiaa jatkuvasti.
Tässä välivaiheessa olisi oleellista rahoittaa fissioon perustuvia modulaarisia pieniä ydinreaktoreita, joita voitaisiin tarpeen ja kulutuksen mukaan rakentaa. Isojen ydinvoimaloiden aika on ohi ja tuotekehityksen myötä modulaarinen pienreaktori olisi kustannustehokas tapa tuottaa energiaa.
Timo Lindh
energiatekniikan insinööri
Oulu