Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Iso au­to­tal­li paloi pahoin Yli­vies­kas­sa – pa­lo­mes­ta­ri arvioi tulen syt­ty­neen katon au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mäs­tä, joka myös vai­keut­ti sam­mu­tus­töi­tä

Aurinkosähköjärjestelmä on ongelmallinen tulipalotilanteessa, koska paneeleja ei saa helposti jännitteettömäksi, palomestari toteaa.

Iso autotallirakennus kärsi pahat vahingot alkuiltapäivästä syttyneessä tulipalossa Ylivieskassa.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomestari arvioi palon alkaneen katolle asennetuista aurinkopaneeleista. Paneelit myös vaikeuttivat palon sammuttamista huomattavasti, sillä niiden saaminen jännitteettömäksi vei aikaa.

Hälytyksen tekivät palon havainneet naapurit, jotka myös aloittivat alkusammutuksen ennen palokunnan saapumista. Heidän ripeä toimintansa rajoitti lopullisia vahinkoja, kertoi palomestari Tapani Lehtelä.

Palokunnan tullessa paikalle rakennuksen peltikaton alta tuprutti runsaasti savua ja myös seinä oli tulessa.

Pelastuslaitos sai rajuimman palon nopeasti hallintaan, mutta katolle asennetut aurinkopaneelit aiheuttivat ongelmia.

– Aurinkosähköjärjestelmä on ongelmallinen tulipalotilanteessa, koska paneeleja ei saa helposti jännitteettömäksi. Aurinkopaneelit ovat jännitteisiä niin kauan kuin aurinko niihin paistaa. Erityisesti tässä tilanteessa, kun kattopalon sammuttamiseksi aurinkopaneelien alla olevat kattopellit täytyi saada raivattua, aiheutti tämä hieman päänvaivaa, Lehtelä kertoo tiedotteessa.

Pelastuslaitos hankki avuksi paikallisen sähköalan ammattilaisen. Hänen avustuksellaan paneelit saatiin irti katolta, jolloin sammutustöitä voitiin jatkaa turvallisesti.

Jälkisammutusta sekä raivausta tehtiin pitkään. Rakennus kärsi pahat palo- ja vesivahingot. Kukaan ei loukkaantunut.

Alustavan arvion mukaan palo oli syttynyt samaisesta aurinkosähköjärjestelmästä. Palonsyyn tutkinta aloitetaan alkavalla viikolla. Hälytys Perkkiöntielle tuli kello kahden aikaan.