Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Isän si­säl­lis­so­taa pojan ru­nois­sa – ­ma­ju­ri Jani Kor­tes­luo­ma teki retken sukunsa lä­hi­his­to­riaan

Historiantutkijan keinoin selvisi, miten tarkkaan runoilija Viljo Kajava kuvaa isoisoisä Konradin vuonna 1918 kokemaa.

Oulu
Tuomiokirkon kirkkotarha muistomerkkeineen on oululaislähtöiselle Jani Kortesluomalle hyvin tuttu: hänen Pentti-isänsä palveli kirkon pappina ja lapsuusajan koulukin sijaitsi vieressä.
Tuomiokirkon kirkkotarha muistomerkkeineen on oululaislähtöiselle Jani Kortesluomalle hyvin tuttu: hänen Pentti-isänsä palveli kirkon pappina ja lapsuusajan koulukin sijaitsi vieressä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tamperelaissyntyinen runoilija Viljo Kajava (1909–1998) oli sisällissodan syttyessä tammikuussa 1918 kahdeksan vanha. Kaupungin osallisuus keskeisenä sotanäyttämönä vaikutti oleellisesti hänen lyriikkansa yhteiskunnallisuuteen.

Vuonna 1966 julkaistun Tampereen runot -kokoelman tekstit henkivät vahvasti itse koettua, mutta harvempi Kajavan runoja lukeva on tiennyt, miten tarkkaan niissä esiintyvä ”isä” on kertomusta runoilijan isän Konrad Kajavan kokemuksista.

Sitä ryhtyi pohtimaan myös Konradin tyttärenpojan poika, Jani Kortesluoma. Hänen omakustanteena ilmestynyt teoksensa Tampereen runojen isä: Konrad Kajavan sisällissota ilmestyi toukokuussa.

Kortesluoma kertoo selvittäneensä kotikaupunkinsa Kouvolan paikallishistoriaa ja törmänneensä Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle -teoksessa mainintaan sairaalassa haavoittuneena makaavasta runoilija Juhani Siljosta ja tämän huonetoverista räätäli Konrad Kajavasta.

Tämä antoi idean selvittää, mitä muuta tietoa löytyisi.

– Minua kiinnosti, oliko niillä muutamilla runoilla miten vahva historiallinen tausta ja minkä verran niissä on taiteilijan vapautta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.