Ira­kis­sa yli 80 ihmistä kuoli ko­ro­na­po­ti­lai­ta hoi­ta­van sai­raa­lan palossa

Moni kuoli, kun heidät irrotettiin hengityskoneista, viranomaiset kertoivat.

Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä.
Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä.
Kuva: MURTAJA LATEEF

Irakissa ainakin 82 ihmistä on kuollut koronapotilaita hoitavan sairaalan palossa, ilmoittaa maan sisäministeriö. Loukkaantuneita on ainakin 110. Palo levisi koronapotilaita hoitavassa tehohoitoyksikössä pääkaupungissa Bagdadissa.

– Suuri osa uhreista kuoli, koska heidät piti siirtää ja heidät irrotettiin hengityskoneista. Muut tukehtuivat savuun, viranomaiset kertoivat.

Irakin ihmisoikeuskomission jäsen Ali Bayati kertoi, että kuolonuhreista 28 oli ollut hengityskoneissa.

Terveydenhuollon lähteet kertoivat aiemmin AFP:lle räjähdyksestä, jonka syyksi epäillään vikaa happipullojen säilytyksessä.

Viranomaisten mukaan palo levisi nopeasti, sillä sairaalassa ei ollut palontorjuntajärjestelmää. Palo levisi nopeasti kerrosten välillä.

Sairaalat huonossa kunnossa

Palo aiheutti voimakkaita reaktioita sosiaalisessa mediassa. Jaetuilla videoilla näkyi, kuinka palokunta yritti sammuttaa liekkejä samalla kun potilaita ja heidän läheisiään yritti paeta palavasta rakennuksesta. Jotkut pyrkivät liekkejä pakoon hyppäämällä ikkunasta.

Irakin sairaalat ovat huonossa kunnossa vuosikymmeniä kestäneiden konfliktien ja heikkojen investointien takia. Sairaaloissa on pulaa potilaspaikoista ja lääkkeistä.

Keskiviikkona Irakissa ylittyi miljoonan koronatartunnan raja. Se on uutistoimisto AFP:n mukaan enemmän kuin muissa arabimaissa. Maassa on kuollut yli 15 000 ihmistä koronaviruksen seurauksena.

Irakin rokotusohjelma alkoi viime kuussa, ja siihen on saatu lähes 650 000 rokoteannosta. Niistä suurin osa on saatu lahjoituksina tai Covax-ohjelman kautta. Ohjelma tukee köyhiä maita rokotuksissa.

Intian hallitus vaientaa Twitterissä esitettyä kritiikkiä

Intian pääkaupungissa Delhissä on jatkettu ulkonaliikkumiskieltoa viikolla. Samalla maan koronatilanne jatkaa pahenemistaan. Intiassa kirjattiin sunnuntaina lähes 350 000 uutta tartuntaa ja 2 800 kuolemantapausta. Luvut olivat korkeimmat pandemian aikana. Viikon aikana Intiassa on kertynyt yli kaksi miljoonaa uutta tartuntaa, 58 prosenttia enemmän kuin edellisenä viikkona.

Terveydenhuolto ja sairaalat ovat Intiassa monin paikoin täysin ylikuormittuneita. Pulaa on niin sairaalapaikoista kuin hapesta ja lääkkeistä.

Viranomaiset eivät kuitenkaan halua ottaa vastaan moitteita huonosta valmistautumisesta. Twitter vahvisti sunnuntaina poistaneensa Intiassa kymmeniä viranomaistoimia arvostelleita tviittejä maan hallituksen vaatimuksesta.

Twitter sanoi poistaneensa viestit juridisin perustein. Tviittejä voidaan poistaa näkyvistä yksittäisen maan alueella, jos kyseisen maan lainsäädäntö edellyttää sitä.

New York Timesin arvion mukaan Intian viralliset luvut koronatartunnoista ja -kuolemista ovat selvästi todellisia alhaisemmat. Krematorioista kerättyjen tietojen perusteella todellisia uhrilukuja peitellään. Monet viranomaiset ja omaiset eivät pelon tai häpeän takia halua kirjata kuolleiden todellisia kuolinsyitä, lehti kertoo.

Intiassa ehdittiin vuoden alussa jo iloita koronakriisin lähenevästä lopusta, koska maa näytti tiukkojen sulkutoimien avulla selvinneen vähin vaurioin. Virus lähti kuitenkin leviämään uudelleen räjähdysmäisesti, kun maassa alettiin järjestää suuria uskonnollisia ja poliittisia kokoontumisia sekä urheilutapahtumia.

Samalla rokottaminen takkuilee. Harvempi kuin joka kymmenes ihminen on saanut edes yhden rokoteannoksen, vaikka Intia on maailman suurin rokotevalmistaja.

Brasilian huhtikuusta tulossa pandemian pahin

Brasiliassa huhtikuusta on tulossa koronapandemian pahin kuukausi. Huhtikuun aikana koronaan oli lauantaihin mennessä kuollut jo 67 977 ihmistä. Luku ehtii ennen toukokuuta kasvaa vielä viikon ajan.

Maaliskuussa kuolemantapauksia kirjattiin 66 573. Myös se oli enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Lauantaina kirjattiin yli 71 000 uutta tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia on tilastoitu pandemian aikana yli 380 000. Maan kansanterveyslaitos ennustaa, että koronakuolemia kertyy lähiviikkojen aikana noin 3 000 päivässä.