Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Ilo­tu­lit­tei­den ai­heut­ta­mat sil­mä­vam­mat sat­tu­vat usein si­vus­ta­kat­so­jil­le – ­suo­ja­la­sit on hyvä hankkia koko juh­la­väel­le, etenkin lap­sil­le

Edulliset muovilasit suojaavat tehokkaasti vakavilta vammoilta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä muistutetaan.

Lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista osuu sivustakatsojalle, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS).

Suojalasit ovat olleet ilotulitteen sytyttäjälle pakolliset vuodesta 2011. Lasien yleistynyt käyttö on vähentänyt silmävammojen määrää, mutta ne unohtuvat usein sivusta seuraajilta.

Myös ilotulitteita katseleville lapsille aiheutuu vuosittain silmävammoja, eikä näiden määrä ole merkittävästi vähentynyt viime vuosina. Viime vuonna nuorin silmävamman saanut oli 4-vuotias.

– Tulitteiden joukossa on aina viallisia kappaleita, vaikka niitä käytettäisiin ohjeiden mukaisesti. Ne voivat räjähtää syttyessä, jäädä maastoon tai kääntyä väärään suuntaan, kommentoi HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä.

HUS muistuttaa, että suojalasit kannattaa hankkia koko juhlaväelle, joka seuraa ilotulitusta. Lasit on hyvä olla vaikka tulittelua seuraisi pitkänkin matkan päästä.

Keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää suojalaseilla. Edulliset muoviset, polykarbonaatista tehdyt lasit sopivat kaiken ikäisille.

– Silmävamma aiheuttaa parikin viikkoa työkyvyttömyyttä, kipua ja särkyä. Vaikeamman silmävamman saaneille voi jäädä pysyviä haittoja. Suojalaseja käyttävien silmävammat ovat yleensä lieviä, sanoo Kivelä.