Taivalkoski: Tai­val­kos­ken eronnut kun­nan­joh­ta­ja tie­dot­tees­saan Kun­ta­leh­des­sä: "Minuun is­tu­tet­tiin pelon siemen"

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Mainos: Kaleva Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Iin torille tulevan tai­de­teok­sen luon­nos­vai­hee­seen va­lit­tiin kolme tai­tei­li­jaa – lo­pul­li­nen teos nousee torille ensi vuoden kesällä

Iin torille tulevan julkisen taideteoksen luonnosvaiheen taiteilijat on valittu. Hakemuksia saapui yhteensä 39.

– Hakemusten laatu oli vakuuttava. Mukana oli kokeneita tekijöitä ja uusia tulokkaita. Taiteilijoiden tuotannon kirjo oli laaja ja valinta oli kaiken kaikkiaan innostava tehdä, kommentoi taidetyöryhmässä mukana oleva intendentti Elina Vieru Iin tiedotteessa.

Luonnosvaiheeseen valittiin kolme taiteilijaa.

Tyrnäväläisen Pia Hentusen työskentelyssä kerrotaan näkyvän ympäristötietoisuus ja ekologisten materiaalien käyttö.

– Hentusta inspiroi tilallisuus sekä yhteisöllinen ja osallistava taidetuotanto, jossa päästään tekemään ’meidän omaa taidetta’. Hentusen juureva tyyli ja pohjoisen maiseman tuntemus miellytti taidetyöryhmää, valintaa kommentoidaan tiedotteessa.

Arja Kärkkäinen on Helsingissä asuva taiteilija, jonka kerrotaan lähestyvän julkisen taiteen projekteja ympäristöstä ja yleisöstä käsin.

– Sisällöllisesti laaja-alainen taiteilija luotaa teoksissaan kollektiivista tajuntaamme. Taidetyöryhmä haluaa nähdä Kärkkäisen omaperäisen ja yllätyksellisen näkemyksen Iin torista, tiedotteessa kerrotaan.

Kolmas taiteilija on Anssi Pulkkinen, joka asuu Helsingissä. Hänen töidensä kerrotaan liikkuvan usein rakennetun ympäristön ja veistoksen välisellä rajapinnalla.

– Pulkkinen on tilallinen lahjakkuus, joka hallitsee tilan kuin tilan ja käyttää suunnittelussaan laajaa skaalaa suurista linjoista pieniin detaljeihin. Taiteilija valitsee materiaaleja, joita ei ole totuttu näkemään taidetuotannossa.

Taiteilijat valitsi työryhmä, jossa ovat mukana kirjasto- ja kulttuurijohtaja Minna Halonen, Taidekeskus KulttuuriKauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen, rehtori ja kunnanvaltuutettu Jari-Jukka Jokela, iiläinen kuvanveistäjä Sanna Koivisto, julkisen taiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen, oululainen taiteilija Antti Tenetz ja intendentti Elina Vieru Oulun taidemuseosta.

Luonnosvaihe kestää kaksi kuukautta ja se päättyy 6. kesäkuuta. Luonnosvaiheeseen sisältyy kuntalaisia osallistava osio, jossa kuntalaiset pääsevät kommentoimaan taiteilijoiden luonnoksia.

Yksi teos valitaan toteutettavaksi, ja se valitaan elokuussa. Valinnan tekee julkisen taiteen ohjausryhmä, jossa ovat edustettuina Iin kunta, Oulun Taidemuseo ja ammattitaiteilijoiden yhteisö. Lopullinen teos tulee Iin torille kesällä 2023 ja sen toteuttamiseen on saatu tukea Taiteen edistämiskeskukselta.