Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ii­läi­sen ka­ve­ri­po­ru­kan jää­sau­na he­rät­tää ihas­tus­ta ympäri maail­man – jäisen "k­ris­tal­li­pal­lon" löylyjä ke­hu­taan lois­ta­vik­si

Pauli Klasila ehti puhua kavereidensa kanssa jääsaunan rakentamisesta 10 vuotta ennen kuin tarttuivat tuumasta toimeen. Joulun alla valmistuneesta saunasta tehdyt videot ovat keränneet somessa yli 130 000 katselukertaa.

Oulu
Pauli Klasilan, Anssi Wiikin ja Joonas Kuismasen jääsauna
Kuva: Pauli Klasilan kotialbumi

Jääsaunan Iijoen varteen rakentaneilla kaveruksilla Pauli Klasilalla, Anssi Wiikillä ja Joonas Kuismasella ei ollut aiempaa kokemusta jäärakentamisesta. Miehet kuitenkin päättelivät, että ei kai se ole kummempaa kuin tehdä jäästä tiiliä ja alkaa muuraamaan.

”Monenlainen tekeminen onnistuu, kun ei aleta empimään”, Klasila sanoo.

Pauli Klasilan, Anssi Wiikin ja Joonas Kuismasen jääsauna
Kuva: Pauli Klasilan kotialbumi

Ihan käsipelillä saunaa ei kuitenkaan rakennettu, vaan tärkeässä roolissa oli konemieheksi tunnustautuvan Klasilan kaivinkone, jolla isot jääharkot nostettiin Iijoesta.

Iiläiskaverusten jääsauna rakenteilla
Kuva: Pauli Klasilan kotialbumi

Ensimmäiset löylyt jääsaunassa oli ikimuistoinen kokemus.

”Loistavan hienot löylyt. Kosteus- ja happimäärä on ihan toista luokkaa. Kuin höyrysaunassa olisi”, Klasila kuvailee.

Ihanuuden puolesta on pitänyt aloittaa jo taistelu: jokainen löyly nakertaa saunan seiniä ja iiläiskaverusten on pitänyt keksiä erilaisia keinoja saunan iän pitkittämiseksi.

Radio Kalevan haastattelussa Klasila kertoo muun muassa siitä, miten kolmikko käytännössä rakensi saunan, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon jään sahaamisesta alkaen, mikä tuli projektin aikana yllätyksenä ja miksi jääsaunan löylyt ovat myös erityinen visuaalinen kokemus.

Toimittaja on Sini Salmirinne.