Huu­me­kau­pas­ta tuo­mi­tun van­keus­ran­gais­tus lyheni useilla vuo­sil­la ho­vi­oi­keu­des­sa – neljän kilon am­fe­ta­mii­ni­mää­räs­tä ei ollut to­dis­tei­ta

Rovaniemen hovioikeus on alentanut amfetamiinikaupoista tuomitun miehen saamaa vankeustuomiota.

Huumekauppoja käsiteltiin Rovaniemen hovioikeudessa, joka antoi asiasta tuomion 12. kesäkuuta.
Huumekauppoja käsiteltiin Rovaniemen hovioikeudessa, joka antoi asiasta tuomion 12. kesäkuuta.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen hovioikeus on alentanut amfetamiinikaupoista tuomitun miehen saamaa vankeusrangaistusta.

Oulun käräjäoikeus langetti viime joulukuussa 5,5 vuotta vankeutta Samuli Elmeri Hilkamolle, jonka oikeus katsoi laittomasti välittäneen ainakin neljä kiloa amfetamiinia. Lisäksi hänen väitettiin hankkineen ja pitäneen hallussaan yli 100 grammaa kokaiinia.

Hilkamo määrättiin maksamaan valtiolle huumekaupasta saamaansa taloudellista hyötyä yli 4500 euroa.

Hilkamo vaati hovioikeudelta ensisijaisesti törkeän huumausainerikoksen ja korvausvaatimuksen hylkäämistä. Hän myös vaati välitöntä vapauttamista.

Rovaniemen hovioikeus katsoi, ettei neljän kilon amfetamiinin välittämisestä ollut riittäviä todisteita. Hovioikeus katsoi Hilkamon välittäneen 700 grammaa amfetamiinia. Lisäksi hän hankki ja hallussapiti osin itselleen ja osin levitystarkoituksessa yli 100 grammaa kokaiinia.

Hovioikeus piti voimassa tuomion törkeästä huumausainerikoksesta, mutta alensi vankeusrangaistuksen 2,5 vuoteen. Hovioikeus päätti myös kumota käräjäoikeuden tuomitseman takavarikon ja palauttaa korvaussumman Hilkamolle.

Käräjäoikeus langetti joulukuussa kyseisestä huumevyyhdissä tuomioita yhteensä seitsemälle henkilölle. Hilkamon lisäksi heistä kaksi valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Toisen tuomioon ei tullut muutoksia ja toisen ehdollinen vankeustuomio aleni hieman.