Vuosien van­keus­tuo­miot tör­keis­tä huu­me­ri­kok­sis­ta – Am­fe­ta­mii­nia eli "a­la­ker­ran naa­pu­ria" myytiin 45 eu­roa/g­ram­ma

Huumekauppa toi törkeistä huumausainerikoksista tuomioita useille miehille torstaina Oulun käräjäoikeudessa.

Yhden tuomitun puhelimesta löytyneistä Wickr-sovelluksen keskusteluissa "alakerran naapuria" myytiin 45 euron grammahintaan. Oikeuden mukaan keskustelut osoittavat, että kyse oli amfetamiinista. Kuvituskuva.
Yhden tuomitun puhelimesta löytyneistä Wickr-sovelluksen keskusteluissa "alakerran naapuria" myytiin 45 euron grammahintaan. Oikeuden mukaan keskustelut osoittavat, että kyse oli amfetamiinista. Kuvituskuva.
Kuva: Jarno Juuti

Huumekauppa toi törkeistä huumausainerikoksista tuomioita useille miehille torstaina Oulun käräjäoikeudessa. Siinä pyöri yhteensä kymmenien tuhansien eurojen edestä rahaa. Vyyhdessä kaupattiin amfetamiinia muun muassa Sipulitori-nimisellä myyntikanavalla ja Wickr-sovelluksen kautta.

Yhden tuomitun puhelimesta löytyneistä Wickr-sovelluksen keskusteluissa "alakerran naapuria" myytiin 45 euron grammahintaan. Oikeuden mukaan keskustelut osoittavat, että kyse oli amfetamiinista.

Oikeus otti rangaistuksista päättäessään huomioon niitä alentavana seikkana amfetamiinin tavanomaista alhaisemman pitoisuuden.

Se langetti 5,5 vuotta vankeutta Samuli Elmeri Hilkamolle, joka laittomasti välitti ainakin neljä kiloa amfetamiinia. Lisäksi hän hankki ja piti hallussaan yli 100 grammaa kokaiinia.

Hilkamo joutuu maksamaan valtiolle huumekaupasta saamaansa taloudellista hyötyä yli 4500 euroa.

Oikeus katsoi, että Aleksi Kristian Enberg hankki, piti hallussa ja möi ainakin neljä kiloa amfetamiinia. Hän sai törkeästä huumausainerikoksesta 4,5 vuotta vankeutta. Hän edesauttoi esitutkinnassa asian selvittämistä, joten tuomio oli vuoden lyhyempi kuin mitä hän olisi muutoin saanut.

Tuomion mukaan Hilkamo tutustutti Enbergin Helsingissä tuntemattomaksi jääneeseen huumeiden myyjään. Tätä kutsuttiin nimellä "pupu".

Kaksikko haki myyjältä amfetamiinia useassa eri erässä.

Hilkamo myös muun muassa vei tälle rahaa Enbergiltä maksuksi amfetamiinista ja toi sitä muutaman kerran Ouluun. Hän antoi Enbergin säilyttää amfetamiinia asunnossaan Helsingissä ja majoitti tätä, kun tämä oli tapaamassa myyjää.

Enberg puolestaan möi ostamansa aineet eteenpäin, noin 400 grammaa hän käytti itse. Osan amfetamiinista hän möi jatkettuna, osan jatkamattomana. Hän osti sitä halvimmillaan 15 euron grammahinnalla ja möi eteenpäin keskimäärin 25 euron grammahintaan. Hänellä oli useita alamyyjiä ja hän yritti hankkia niitä lisää.

Oikeus laski, että mies saavutti huumekaupalla ainakin 43 750 euron suuruisen taloudellisen hyödyn, mikä pitää maksaa valtiolle.

Käräjäoikeus tuomitsi törkeästä huumausainerikoksesta myös kolme vuonna 2000 syntynyttä miestä, jotka määrättiin ehdollisen vankeuden lisäksi valvontaan. He ostivat amfetamiinia ja möivät sitä eteenpäin, osan jatkettuna. He joutuvat maksamaan valtiolle rikoshyötyä 3000–7000 euroa.

Vuoden ja kymmenen kuukautta ehdollista sai kolmikosta mies, joka myös salli säilyttää amfetamiinia asunnossaan noin kilon verran. Toinen samanikäinen mies sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista ja kolmas 15 päivää enemmän.

Vyyhdessä annettiin myös alle vuoden ehdollisia tuomioita kahdelle vuosina 1996 ja 1999 syntyneille miehelle.