Juuri nyt: Oulun kes­kus­tan ja Top­pi­lan tu­li­pa­lo­jen sy­tyt­tä­jäk­si epäilty otettu kiinni

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

HUS: jopa 90 pro­sent­tia säh­kö­pot­ku­lau­tai­li­joi­den kas­vo­mur­tu­mis­ta ta­pah­tui hu­ma­las­sa

Oulun uudet sähköpotkulaudat. Lime sähköpotkulauta.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tutkimuksen mukaan kasvomurtuman saaneista sähköpotkulautailijoista noin 90 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kasvotraumatologian tutkimuksessa verrattiin Töölön tapaturma-aseman kasvomurtuman saaneiden sähköpotkulautailijoiden ja pyöräilijöiden tapaturmiin liittyviä tekijöitä tammikuun 2019 ja lokakuun 2020 välisenä aikana.

Tutkimuksessa oli yhteensä 169 potilasta, joista 124:lla oli polkupyöräilyyn ja 45:llä sähköpotkulautailuun liittyvä kasvomurtuma.

Sähköpotkulautailija oli 18-kertaa todennäköisemmin humalassa ajaessaan verrattuna polkupyöräilijään.

– Alkoholin vaikutuksen alaisena olevien lautailijoiden osuus oli aineistossamme huomattavan korkea muihin kansainvälisiin sähköpotkulautavammoja käsitteleviin tutkimuksiin verrattuna, väitöskirjatutkija Olli-Jussi Murros kertoo tiedotteessa.

Alkoholin käytön lisäksi tunnuksenomaista sähköpotkulautaonnettomuuksissa on nuori ikä ja ilman kypärää ajaminen. Onnettomuuden aikaan vain yhdellä tutkimusaineiston sähköpotkulautailijalla oli kypärä päässä, kun pyöräilijöistä kypärää käytti noin kolmasosa.

Murroksen mukaan erityisesti kallomurtumat liittyvät nimenomaan sähköpotkulautavammoihin. Humalassa ajavat sähköpotkulautailijat loukkaantuvat tyypillisesti törmäyksessä paikallaan olevan kohteen kanssa.

– Onnettomuustilanteessa törmätään katukivetykseen ja kaadutaan kasvot edellä maahan. Reaktiokykyä heikentävä alkoholi ja kypärättömyys aiheuttavat näissä olosuhteissa pään alueen vammojen kannalta vaarallisen yhdistelmän, Murros toteaa.

HUSin julkaistussa selvityksessä keskeinen havainto on, että yölliset sähköpotkulautavammat ovat kuitenkin vähentyneet merkittävästi. Syyskuussa 2021 Helsingin kaupunki rajoitti sähköpotkulautojen käyttöä laskemalla nopeutta ja estämällä sähköpotkulautojen vuokrauksen viikonloppuöisin.

Oulussa potkulautojen nopeudet tulee rajoittaa max 15km/h nopeuteen maanantaista sunnuntaihin klo 00–05.