Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Tilaajille

Huoli äidistä val­vot­taa omais­ta: "84-vuo­tias, sydän- ja muis­ti­sai­ras sekä tuki- ja lii­kun­tae­lin­sai­rauk­sis­ta ki­pui­le­va äitini olisi an­sain­nut ih­mi­sar­voi­set elä­män­sä lop­pu­vuo­det"

Kainuun soten neljässä palvelutarpeen arvioinnissa on katsottu, että yksin kotona asuva, Lewyn kappale -tautia sairastava vanhus pystyy asumaan kotona asumista tukevien palvelujen avulla.

-
Kuva: Lea Remes

Sisarukset ovat olleet huolissaan Kainuussa asuvasta äidistään nyt jo viitisen vuotta. Kainuun sotessa on tehty neljä palvelutarpeen arviointia ja edelleen päätös ympärivuorokautisesta hoitopaikasta on kielteinen.

– Asia on itkettänyt ja valvottanut vuosia. Meidän äitimme tilanne alkoi neljä ja puoli vuotta sitten, kun kuulimme äitimme näkevän harhoja, ja saimme diagnoosin, Lewyn kappale -tauti, nimettömänä haastattelussa esiintyvä, nykyisin Oulussa asuva tytär selventää.