Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

HS: Tukes sel­vit­tää ensi vii­kol­la, miksi Nät­ti-kar­hu pääsi kar­kaa­maan Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta

Vuonna 2018 tarhalla syntyi kaksi pentua, kun sisaruskarhujen Reetan ja Juuson annettiin lisääntyä keskenään. Toinen pennuista lopetettiin huhtikuussa sen jälkeen kun se oli karannut ja hyökännyt keskuksen pitäjän Sulo Karjalaisen kimppuun.
Vuonna 2018 tarhalla syntyi kaksi pentua, kun sisaruskarhujen Reetan ja Juuson annettiin lisääntyä keskenään. Toinen pennuista lopetettiin huhtikuussa sen jälkeen kun se oli karannut ja hyökännyt keskuksen pitäjän Sulo Karjalaisen kimppuun.
Kuva: Pasi Jäntti

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää ensi viikolla, miksi Nätti-karhu pääsi karkaamaan Kuusamon suurpetokeskuksesta perjantaina. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat (HS).

Keskuksella syntynyt Nätti-karhu karkasi perjantaina, kun toimitusjohtaja Pasi Jäntin mukaan keskuksen työntekijä oli jättänyt karhujen tarhan portin auki. Jäntti kommentoi Kalevalle lauantaina, että odottaa poliisin tutkivan tapahtunutta, eikä sulkenut pois tahallisen toiminnan mahdollisuutta.

Lue lisää: Karhu pääsi karkuun Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta, kun työn­te­ki­jä jätti tarhan portin auki – oliko ky­sees­sä ta­hal­li­nen teko?

Helsingin Sanomien jutussa Tukesin edustaja ei kuitenkaan viittaa siihen, että tekoa epäiltäisiin tahalliseksi.

– Pitää selvittää, minkälainen tilanne siellä on ollut ja mistä tämä karkaaminen on aiheutunut, ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesista sanoi HS:lle sunnuntaina.

– Ja miettiä, mitä tästä voidaan oppia. Mitä toimenpiteitä on mahdollisesti tehtävä, ettei vastaavaa pääsisi tapahtumaan jatkossa.

– Tietysti kaikenlaiset läheltä piti -tilanteet ja ennen kaikkea onnettomuudet ovat niitä, joita pyritään välttämään. Mutta jos jotain tapahtuu, siitä pitää oppia ja katsoa, miten toimintaa pitäisi korjata.

Nätti-karhu löydettiin lauantai-iltana Kolmisopensuon läheisyydestä noin kolmen kilometrin päästä suurpetokeskukselta. Karhu jouduttiin lopettamaan epäonnistuneen nukutusyrityksen seurauksena.

Lue lisää: Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­ta ka­ran­nut Nät­ti-kar­hu lo­pe­tet­tiin maas­tos­sa – nu­ku­tus­yri­tys epä­on­nis­tui

Kuusamon suurpetokeskus on ollut huhtikuusta saakka julkisuudessa eläinten pidon ongelmien vuoksi ja aluehallintovirasto harkitsee parhaillaan, perutaanko sen eläintarhalupa. Keskus on ollut suljettuna ja myös poliisi tutkii sen toimintaa.