HS: Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­nan enem­mis­tö katsoo Haa­vis­ton rik­ko­neen vir­ka­vel­vol­li­suut­taan muttei niin, että syy­te­kyn­nys ylit­tyi­si

Lehden tietojen mukaan suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, ettei Haavisto ole rikkonut lakia.

Helsinki
Valiokunta tutkii Pekka Haaviston toimien laillisuutta Syyriassa al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa.
Valiokunta tutkii Pekka Haaviston toimien laillisuutta Syyriassa al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa.

Enemmistö perustuslakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan, kertoo Helsingin Sanomat nimettömien lähteidensä antamien tietojen perusteella. Enemmistö on kuitenkin HS:n mukaan myös sitä mieltä, että Haavistoa vastaan ei ole syytä nostaa syytettä.

HS kertoo haastatelleensa useita lähteitä valiokunnasta. Lehden mukaan selvästi suurin osa valiokunnan kuulemista asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että Haavisto ei ole rikkonut lakia, mutta myös eriäviä mielipiteitä on esitetty. Valiokunnan enemmistö olisi siis kriittisempien näkemysten linjoilla.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina illalla, että lähteet valiokunnasta kertovat keskustelun olevan hyvin tiukkaa ja että asiantuntijoiden välillä on selkeä jakolinja. IS:n mukaan valiokunnan sisällä esiintyy kuitenkin laajasti erilaisia mielipiteitä.

Valiokunta tutkii Haaviston toimien laillisuutta Syyriassa al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden kotiuttamisessa. Haavisto yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uuteen tehtävään pois virastaan.

Syytteen nostamisella ministeriä vastaan on tavallista korkeampi kynnys, ja siitä päättää eduskunta täysistunnossaan sen pohjalta, mitä perustuslakivaliokunta mietinnössään tuo esiin. Jos ministeriä vastaan nostetaan syyte, se käsitellään valtakunnanoikeudessa.

Perustuslakivaliokunta jatkaa asian käsittelyä keskiviikkoaamuna, ja asiaa käsittelevä mietintö pyritään saamaan silloin valmiiksi. Asia on ollut perustuslakivaliokunnan käsittelyssä kaikkiaan noin vuoden.

Eduskunnan käsittelyyn asia saattaa edetä jo perjantain täysistunnossa.