Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

HS: Marinin ke­hys­rii­hi­esi­tys lisäisi valtion menoja ensi vuonna lähes mil­jar­dil­la – STT:n tie­to­jen mukaan neu­vot­te­lu­ja jat­ke­taan koko hal­li­tuk­sen voimin vasta huo­men­na

Esityksessä ansiosidonnaiseen työttömyysturvan ehtoihin kajottaisiin sittenkin niin, että muutos lisäisi työllisyyttä jonkin verran.

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen puoliväliriihessä 22.4.2021.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen puoliväliriihessä 22.4.2021.
Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

Kehysriihineuvottelut venyvät vähintään huomiselle. STT:n tietojen mukaan neuvotteluja jatketaan koko hallituskokoonpanolla vasta huomenna. Tänään neuvotteluja käydään ainoastaan pienissä ryhmissä illalla.

Ryhmät pohtivat pienempiä kokonaisuuksia, kuten verotusta ja turvetta.

Politiikan päivittäisrutiinit lähettivät hallituksen kehysriihineuvottelut tauolle alkuiltapäivästä ilman, että osapuolet ovat kertoneet julkisuuteen tuloksista.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin päivällä, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) kehysriihessä tekemä työllisyyden ja talouden kompromissiesitys nostaisi julkisen talouden menotasoa ensi vuonna 900 miljoonalla eurolla.

Lehti kertoo nähneensä esityksen, jossa myös vuodelle 2023 valtion budjettiraamia levennettäisiin 850 miljoonalla eurolla.

Kehyksillä tarkoitetaan raamia, jonka sisään kunkin vuoden budjetin tulisi mahtua. Koronaepidemian vuoksi hallitus on luopunut väliaikaisesti kehysten seurannasta, ja niiden käyttöön on ollut tarkoitus palata jälleen ensi vuoden alusta.

Esitys säätäisi sittenkin ansiosidonnaista

Marin teki eilen illalla kompromissiesityksen talous- ja työllisyystoimista hallituspuolueiden johtajille. STT ja useat muut mediat kertoivat tuolloin tietojensa pohjalta, että esityksen myötä hallitus nostaisi työllisyystavoitteensa 100 000 työlliseen. Tällä hetkellä tavoite on 80 000 päätösperäistä työpaikkaa hallituskauden aikana.

HS:n mukaan tavoitteen korotuksesta vain neljäsosa eli 5 000 työpaikkaa tulisi löytää siten, että toimet olisivat valtiovarainministeriön todentamia ja julkista taloutta vahvistavia.

Lehden mukaan Marinin ehdottaa esityksessä, että pieni osa tavoitteesta saataisiin kasaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistamisella. Tällöin turvan ehtona olevan työssäoloehdon täyttymistä ei tarkasteltaisi toteutuneen työajan vaan kertyneiden palkkatulojen perusteella.

Tämä hieman kiristäisi työssäoloehtoa ja pienentäisi siten työttömyysturvan kuluja. Valtiovarainministeriö on HS:n mukaan arvioinut sen lisäävän työllisyyttä noin 1 500 ihmisellä.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on ollut eilen alkaneen kehysriihen alla yksi kuumia puheenaiheita työllisyyden edistämiseksi. Varsinkin keskusta on pitänyt esillä turvan mahdollista porrastamista ja myös vihreät ja RKP ovat olleet sille avoimia, mutta vasemmistoliitto on ilmoittanut vastustavansa etuuteen kohdistuvia leikkauksia.

Neuvottelut tauolle tuloksettomana

Politiikan rutiinit lähettivät kehysriihineuvottelut tauolle kello 13 aikaan ilman, että osapuolet kertoivat julkisuuteen tuloksista. Syynä keskeytykseen olivat politiikkaan viikkorytmiin kuuluvat valtioneuvoston yleisistunto ja eduskunnan täysistunnossa odottava suullinen kyselytunti.

Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoi neuvottelupaikalta Säätytalolta poistuessaan arvioivansa, että neuvotteluissa edetään "vihdoin oikein hyvin" ja edistystä tapahtuu.

– Päätöksenteon aika on myöhemmin. Pääasia on, että nyt neuvotellaan, Saramo sanoi toimittajille.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että neuvotteluissa on nyt aitoa keskustelua.

Henriksson piti pääministeri Sanna Marinin kompromissiesitykseen sisältyvää ehdotusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan sitomisesta tuloihin askeleena oikeaan suuntaan, mutta muistutti RKP:n olevan valmis järjestelmän isompaankin remonttiin.

Vasemmistoliitto on puolestaan tiukasti vastustanut ansiosidonnaisuuden leikkauksia. Jussi Saramo viittasi Stora Enson eiliseen päätökseen sulkea Veitsiluodon sellu- ja paperitehdas Kemissä.

– Käytin aiemmin esimerkkinä Kemin tilannetta. Selvää on, että kun siellä on vaikeasti työllistyviä ihmisiä, niin heidän tilanteensa heikentäminen ei auta työllisyydessä, hän sanoi.

Keskusta kertoi hallituskumppaneille tuoreeltaan, ettei hyväksy esitystä. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan keskustan huoli liittyy siihen, että valtion menot ja tulot tasapainottuvat. Saarikko toisti kantansa eduskuntaan lähtiessään.

– Talouspolitiikan uskottavuus liittyy siihen, että velkaantuminen ei ole holtitonta, se saadaan kuriin, tulot ja menot tasapainoon, ja työllisyys on siinä ytimessä, hän sanoi.

Hän kertoi, että puolue käsittelee neuvottelutilannetta eduskuntaryhmän kesken.

– Mikään ei ole vielä ratkennut, mutta nyt neuvotellaan, niin kuin kuuluukin.


Lisätty Helsingin Sanomien tietoja esityksen sisällöstä kello 11.24 ja kello 13.20.

Lisätty tiedot neuvottelujen keskeytymisestä sekä Saramon ja Henrikssonin kommentit kello 15.06.

Lisätty STT:n tiedot, joiden mukaan neuvottelut jatkuvat koko hallituskokoonpanolla vasta perjantaina kello 15.50.