Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

HS: Hal­li­tus ta­voit­te­lee eril­lis­la­kia voimaan viikon päästä – tar­koi­tus saada käyt­töön liik­ku­mi­sen ra­joi­tuk­set ja mas­ki­pak­ko

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan, että useiden lähteiden mukaan hallitus esittää erillislain käyttöönottoa ensi viikolla. Erillislailla säädettäisiin liikkumisen rajoituksista sekä maskin käyttöpakosta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapasivat perjantaina, minkä jälkeen erillislain valmistelua kiihdytettiin.

Erillislaki säädettäisiin perustuslain 23. säännöksen (perusoikeudet poikkeusoloissa) nojalla.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan perjantain kokouksessa käsitys oli, ettei nykyisillä rajoituksilla tai pienillä uusilla toimilla saada epidemiaa hillittyä tarpeeksi. Lisäksi THL on suositellut liikkumisrajoituksia sekä maskipakkoa.

Hallituspuolueet eivät ilmeisesti ole vielä täysin yksimielisiä rajoitusten yksityiskohdista. Laki tulisi ensimmäisenä voimaan pääkaupunkiseudulla sekä Turun alueella, joissa koronaviruspandemia on pahin.

Jos eduskunta hyväksyy erillislain, oletettavaa on että sen noudattamisen poliisi tarvitsee virka-apua muilta viranomaisilta sekä mahdollisesti puolustusvoimilta.

Jutussa kerrotaan, että erillislain valmistelu on ollut varsin suppean ryhmän tiedossa eivätkä edes kaikki ministerit ole tietoisia uudesta käänteestä.