Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ho­vi­oi­keus lie­ven­si hy­väk­si­käyt­tö­rin­kiin kuu­lu­nei­den kes­ki-ikäis­ten miesten tuo­mioi­ta lapsen sek­suaa­li­ses­ta hy­väk­si­käy­tös­tä – ei pitänyt tekoja tör­kei­nä

Hyväksikäyttöringin jäseniä on tuomittu eri tuomioistuimissa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Helsingin hovioikeus lievensi maanantaina kahden miehen tuomioita kuusivuotiaisiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Miehet olivat mukana keskusrikospoliisin paljastamassa hyväksikäyttöringissä, johon kuuluneita miehiä on tuomittu eri tuomioistuimissa muun muassa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ja niiden kuvaamisesta.

Ringin pääsyytetty, 60-vuotias lappilaisyrittäjä, ja 52-vuotias espoolaismies oli käräjillä tuomittu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikokset tapahtuivat Espoossa vuonna 2007.

Hovioikeus antoi ehdolliset tuomiot

Hovioikeuden mukaan miehet saivat kaksi kuusivuotiasta lasta katselemaan sekä koskettamaan heidän sukuelimiään ja ottivat tilanteesta valokuvia.

Hovin mukaan teot eivät kuitenkaan olleet kokonaisuutena arvostellen törkeitä, joten se katsoi miesten syyllistyneen kahteen perusmuotoiseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

60-vuotias sai vuoden ja neljän kuukauden tuomion ja 52-vuotias vuoden ja kahden kuukauden tuomion. Hovioikeus myös muutti vankeusrangaistukset ehdollisiksi. Oikeus perusteli asiaa teosta kuluneella ajalla sekä sillä, ettei miehiä ollut tuolloin rekisteröity rikoksista.

Käräjäoikeuden määräämät vahingonkorvaukset pysyivät ennallaan.

Syytettyinä myös päähaarassa

Miehet on tuomittu myös hyväksikäyttöringin päähaarassa, jota on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa ja sittemmin Vaasan hovioikeudessa.

60-vuotias mies tuomittiin käräjäoikeudessa useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 7 vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Sittemmin Vaasan hovioikeus korotti hänen tuomionsa 8,5 vuoteen. Rikokset tapahtuivat vuosina 2007–2018.

52-vuotias mies tuomittiin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä käräjäoikeudessa vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hovioikeus piti tuomion ennallaan.

Kaleva ei julkaise tuomittujen nimiä, rikosten tekopaikkaa tai tarkkaa ajankohtaa uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.