Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hir­ven­met­säs­tys käyn­nis­tyi Lapissa ja Koil­lis­maal­la – muualla hirveä voi met­säs­tää pel­lol­ta vah­ti­mal­la

Hirven metsästystä Rovaniemellä. hirvenmetsästys, kiikari, kivääri, metsästys.
Kuva: Jussi Leinonen

Hirvijahdin ensimmäinen jakso alkoi Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella syyskuun alussa.

Samaan aikaan muualla maassa aloitetaan hirven metsästys vahtimalla. Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Hirven osalta vahtimismetsästys on rajoitettu pelloille.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle 31 142 hirven pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Luonnonvarakeskuksen tuottaman arvion mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 4,4 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 77 000 hirveä.

Hirvikantaa on pienennetty metsästyksellä ja se on pienimmillään yli 20 vuoteen. Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 70 000–86 000 yksilön talvikantaan.

Hirvenmetsästys jatkuu Pohjois-Suomessa kiimarauhoituksen jälkeen 7. lokakuuta. Varsinainen hirven metsästysaika alkaa samaan aikaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Muualla Suomessa varsinainen hirven metsästysaika alkaa viikkoa myöhemmin eli 14. lokakuuta. Hirven metsästysaika päättyy koko maassa 15. tammikuuta 2024.