Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hinta rat­kai­see pit­käl­le sen, mitä suo­ma­lai­set os­tos­ko­riin nyt nos­ta­vat, mutta taus­tal­la on myös hi­taam­pia muu­tos­vir­to­ja

Terveys- ja ympäristövaikutusten sijasta hinta näyttää vaikuttavan ratkaisevasti siihen, mitä tuotteita suomalaiset nostavat ruokapöydälleen. Kasvipohjaisten "lihankorvikkeiden" uusien tuotteiden kulutus on noussut vain hitaasti.

Lihan tuotanto laski viime vuonna kolme prosenttia, sianlihan tuotanto kaksi. Siipikarjanlihan tuotanto säilyi entisellään. Luvut ovat Luonnonvarakeskuksen eli Luken kokoamia.

Onko siis kyse siitä, että noiden tuotteiden kysyntäkäyrän huippu on saavutettu, ja kuluttajien katse on pysyvästi kääntymässä esimerkiksi kasvispohjaisiin tuotteisiin?

Ei suoraan näin. Luken asiantuntija Csaba Jansik sanoo (Kaleva 13.3.), että tilanteen taustalla on tuotantokustannusten kasvu, joka on johtanut kannattavuusongelmiin ja tilojen lopetuksiin.

Esimerkiksi energian hinta on noussut, samoin rehujen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.