Mainos

Hem­mot­te­lu­het­ki vie lo­ma­mat­kan tun­nel­miin – El Sabor tarjoaa her­kul­li­sen ma­ku­elä­myk­sen es­pan­jan­lai­seen ruo­ka­kult­tuu­riin

Matka aitoihin espanjalaisiin tunnelmiin on yllättävän lyhyt. Vihiluodossa Kempeleenlahden rannalla El Sabor -ravintola tarjoaa vatsan täydeltä espanjalaisen keittiön parhaita paloja ja hemmottelee asiakkaitaan vaikka yli viikonlopun.

Jaana ja Timo Väärälä tarjoilevat espanjalaisen keittiö parhaimpia herkkuja El Sabor -ravintolassaan Oulun kupeessa Vihiluodossa.
Jaana ja Timo Väärälä tarjoilevat espanjalaisen keittiö parhaimpia herkkuja El Sabor -ravintolassaan Oulun kupeessa Vihiluodossa.

”Espanjalaisessa keittiössä loihditaan esille kasvisten parhaat maut esimerkiksi eri tavoin marinoimalla. Näin syntyvät naposteluruokana tunnetut tapakset. Liha taas kypsytetään perinteisesti hauduttamalla pitkään, mikä tuo lautaselle parhaat aromit”, kuvailee yrittäjä Jaana Väärälä.

Hän pitää miehensä Timo Väärälän kanssa Kempeleen Vihiluodossa Oulun seudun ainoaa espanjalaista ravintolaa, jossa ruoka on konstailematonta, reilua, maukasta ja huolella valmistettua.

Jaana Väärälä tietää hyvin asiakaskuntansa mieltymykset.

Suuri suosikki on Häränrinta brisket, joka on ollut El Saborin ruokalistalla vuosia. Välillä se on ollut tauolla, mutta asiakkaiden toiveesta se on aina palautettu takaisin ruokalistalle.

”Häränrinta brisket valmistetaan kotimaisesta häränrinnasta ja se tarjoillaan punaviinikastikkeen, kauden kasvisten ja kermaperunoiden kera. Kun aikoinamme perustimme ravintolan, pohdimme, toisimmeko ruokien raaka-aineet Espanjasta. Päädyimme kuitenkin käyttämään paikallisia raaka-aineita ja tuomme Espanjasta vai ne raaka-aineet, joita Suomesta ei saa”, Jaana Väärälä kertoo.

Niinpä esimerkiksi yön yli haudutettu ja punaviinikastikkeen kanssa tarjoiltava lampaanliha on kotimaista alkuperää ja luomua.

”Asiakkaamme tykkäävät kovasti meidän kermaisesta risotostamme, joka on aterioiden lisuke. Vaikka risotto on ollut välillä tauolla, se on aina palautettu ruokalistalle ja sitä on syöty suurella hartaudella.”

Vaikka ruokien raaka-aineet tulevat läheltä, El Saborin tunnelmallinen valaistus, rekvisiitta ja musiikkimaailma vievät asiakkaan kauas espanjalaisiin tunnelmiin.

Asiakkaiden suosikkeja ovat muun muassa häränrinta brisket, ravintolan kanaruuat ja mehevästi grillattu Ibericon pluma.
Asiakkaiden suosikkeja ovat muun muassa häränrinta brisket, ravintolan kanaruuat ja mehevästi grillattu Ibericon pluma.

Juhlaillallisia ja tapaksia

El Sabor ei ole mikään arkinen lounaspaikka. ”Me emme ole edes avoinna lounasaikaan, vaan päiväsaikaan palvelemme tilauksesta kokousporukoita ja muita ryhmiä. Meillä on pidetty monenlaisia juhlia, häitä ja juhlavia illallisia. Esimerkiksi häissä meidän tapas-puffettimme tuo mieluisaa vaihtelua perinteiselle lohikeitolle. Myös pariskunnat tulevat meille nauttimaan yhteisestä ajasta herkullisen aterian äärelle”, Väärälä selvittää.

Talon espanjalaiselta viinilistalta löytyy henkilökunnan avustuksella sopivat ruokajuomat kulloisellekin aterialle.

”Tapaksia voi nauttia pieneenkin nälkään tai tilata pöytää ison annokset, josta voi syödä koko seurue samaan aikaan.”

Väärälä kertoo, että espanjalaisilla on tapana syödä illallinen hyvinkin myöhään illalla. ”Silloin kevyemmät tapakset ovat hyvin suosittuja. Meillä on laaja valikoima erilaisia tapaksia. Niitä voi nauttia pieneenkin nälkään tai tilata pöytään useita erilaisia tapaksia isomman annoksen, josta voi espanjalaiseen tapaan syödä koko seurue.”

El Sabor on ylpeä myös chorizo-makkarasta, jonka salainen resepti on ravintolan oman keittiön kehittämä.

”Chorizomme valmistetaan sianlihasta. Makkaran täytteen on oltava riittävän karkeaa ja siinä tulee olla sopivassa suhteessa rasvaa ja mausteita”, Jaana Väärälä paljastaa.

Myös El Saborin kanaruuat ovat todella suosittuja. Ne valmistetaan kanan parhaista osista perinteisiä espanjalaisia reseptejä kunnioittaen.

Jälkiruuaksi maistuvat catalana-juustokakku tai churrot, jotka ovat uppopaistamalla valmistettuja pitkänomaisia leivonnaisia.

Äyriäispaella tarjoilee jättikatkarapuja, simpukoita ja mustekalarenkaita sahramilla maustetun risoton kera.
Äyriäispaella tarjoilee jättikatkarapuja, simpukoita ja mustekalarenkaita sahramilla maustetun risoton kera.

Työpaikkojen kehityspäiviä ja hemmotteluviikonloppuja

Monet työpaikat pitävät kehityspäiviään El Saborissa, jonka espanjalainen ote vie osallistujien ajatukset sopivasti pois arkisesta puurtamisesta.

”Meidän pihassamme on kotaravintola, jossa ryhmät voivat nauttia yhdessäolossa ja jonne voi tilata herkkuja jokaiseen makuun”, Jaana Väärälä vinkkaa.

El Saborin likietuinen sijainti Oulun kupeessa houkuttelee pariskuntia viettämään hemmotteluviikonloppuja samassa rakennuksessa sijaitsevaan Finlandia Hotel Airport Ouluun hyvän ruuan ja luontoelämysten äärelle. Hotellin monipuolisista ohjelmapalveluista voi valita itselle mieluisaa tekemistä aina lintubongauksesta vaikkapa fatbike-retkiin.

Kempeleenlahden luonnonsuojelualue pitkospuineen ja luontopolkuineen alkaa aivan hotellin pihasta. Mukaansa retkelle voi vuokrata repun ja viettää leppoisa hetki nuotiolla makkaraa paistellen.

”Pohjoiseen suuntautuvan matkansa välietapilla meillä yöpyy myös paljon kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita, jotka haluavat viettää yönsä luonnon rauhassa.”

Airport Hotel houkuttelee pariskuntia viettämään hemmotteluviikonloppuja espanjanlaisen keittiön herkkujen äärelle.
Airport Hotel houkuttelee pariskuntia viettämään hemmotteluviikonloppuja espanjanlaisen keittiön herkkujen äärelle.
Finlandia Hotel Airport Oulu

Ravintola El Sabor

Avoinna ma-to klo 16–21.30, pe 16 – 22, la 14-22. Sunnuntaisin suljettu.

Finlandia Hotel Airport Oulu

  • Vihiluoto 10
  • 90440 Kempele
  • p. +358 8 5145100
  • sales@airporthotel.fi
  • Hotelliaamiainen ma–pe klo 6–9.30, la klo 7–10, su klo 8–10.