Kolumni: Monta kotia, monta oikeaa ko­ti­paik­ka­kun­taa

Kuvagalleria: Tuk­ki­lau­tal­la päin Iijoen pärs­kei­tä

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Hel­mi­kuus­sa alkanut esi­tut­kin­ta ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­ton mi­nis­te­ri­vas­tuu­asias­sa on val­mis­tu­nut – apu­lais­val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä käy läpi laajan ai­neis­ton vielä tämän viikon aikana

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo toimittavansa KRP:n esitutkintapöytäkirjan perustuslakivaliokunnalle sen jälkeen, kun on käynyt sen vielä kertaalleen läpi.

Helsinki
Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa perustuslakivaliokuntaa pyydettiin tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisessa.
Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa perustuslakivaliokuntaa pyydettiin tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisessa.
Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Helmikuussa alkanut esitutkinta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa on valmistunut. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo, että keskusrikospoliisin (KRP) on määrä toimittaa Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja valtakunnansyyttäjän toimistoon tämän päivän aikana.

Rappen mukaan esitutkintapöytäkirjassa "on aika suuri sivumäärä aineistoa".

– Vaikka olen esitutkintaa aika tarkasti seurannut ja tämänhetkisen käsitykseni mukaan se on valmis, käyn aineiston läpi vielä kerran sen varalta, että siinä vielä jotain KRP:n toimenpiteitä tarvittaisiin. Sen varmaan pystyn tekemään jo tällä viikolla. Jos asiat edelleen näyttävät valmiilta, lähetän aineiston sitten eduskuntaan perustuslakivaliokunnalle, Rappe kertoo.

– Valiokunta jatkaa käsittelyä oman aikataulunsa mukaan ja todennäköisesti kuulee aineiston perusteella asiantuntijoita, kuten heillä tapana on.

Perustuslakivaliokunta antaa asiassa aikanaan kantansa.

– Jos valiokunta on sitä mieltä, että valtakunnanoikeuteen pitäisi mennä, niin sittenhän eduskunta päättää siitä täysistunnossa eli virkasyyttäjillä ei siinä ole ratkaisuvaltaa.

Rappe kertoo, että hänellä on "tiettyjä käsityksiä" siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

– Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä, hän huomauttaa.

– Jos valiokunta on kiinnostunut valtakunnansyyttäjän näkemyksestä, he kyllä kutsuvat kuultavaksi ja kysyvät siitä.

"Kysymys on siitä, mikä oli Haaviston vaikutin toimia"

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan ulkoministeri Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa. Valiokunnan päätös oli yksimielinen.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Perustuslakivaliokunta katsoi esitutkintakynnyksen ylittyneen opposition muistutuksen yhden asiakohdan osalta. Valiokunta kiinnitti huomiota kysymykseen, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi helmikuussa, että keskeinen kysymys on, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

– Tässä on kysymys siitä, mikä oli Haaviston vaikutin tässä asiassa toimia. (...) Oliko tarkoitus päästä eri mieltä asiasta olleesta virkamiehestä eroon siirtämällä hänet toisiin tehtäviin, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelä sanoi helmikuussa, että perustuslakivaliokunnan esitutkintapyyntö ei ollut kannanotto sen puolesta, että Haavistoa koskeva asia tulisi saattaa valtakunnanoikeuden käsiteltäväksi, vaan kantaa siihen voidaan ottaa vasta esitutkinnan valmistuttua.

Esitutkinnan valmistumisen jälkeen asia palautuu perustuslakivaliokuntaan, joka antaa asiasta mietintönsä eduskunnan täysistunnolle, joka puolestaan päättää mahdollisesta syytteen nostamisesta Haavistoa vastaan. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.