Kannatusmittaukset: Ko­koo­mus nousi Ylen ky­se­lys­sä suo­si­tuim­mak­si puo­lueek­si

Opiskelu: Lukion syys­lu­ku­kau­si aloi­te­taan isojen uu­dis­tus­ten ja ko­ro­na­ti­lan­teen ai­heut­ta­man huolen kes­kel­lä

Hau­taus­maat kiin­nos­ta­vat ke­sä­työ­paik­koi­na – ke­sä­työl­lis­tä­jät pur­ka­vat nyt tu­han­sien ha­ke­mus­ten sumaa

Forum24 kysyi kolmelta suurelta oululaiselta kesätyöllistäjältä, miltä tuleva kesä näyttää.

Hautausmaat ovat nuorten keskuudessa haluttuja kesätyöpaikkoja. Kuva Intiön hautausmaan kesätöiden aloituksesta vuodelta 2019.
Hautausmaat ovat nuorten keskuudessa haluttuja kesätyöpaikkoja. Kuva Intiön hautausmaan kesätöiden aloituksesta vuodelta 2019.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Viime kesänä moni nuori jäi koronatilanteen vuoksi ilman kesätöitä. Tulevan kesän suhteen tilanne näyttää osin valoisammalta, mutta ilmassa on edelleen myös epävarmuutta.

Oulun kaupunki tarjoaa tänä kesänä kesätyöharjoittelupaikan 900:lle yli 18-vuotiaalle opiskelijalle. Se on merkittävästi enemmän kuin viime vuonna, jolloin vain 165 opiskelijaa sai kaupungilta kesätöitä.

Kaupungin kuukauden mittaista, yli 18-vuotiaille tarkoitettua kesätyöharjoittelupaikkaa tavoitteli tänä vuonna 1100 hakijaa.

Kesätyöharjoittelijoita sijoitetaan kaupungin eri palvelualueille ja liikelaitoksiin.

– Suosituimpia toimialoja ovat kulttuuri, ulkotyöt sekä koulut ja päiväkodit, palveluohjaaja Outi Söderman-Juvani BusinessOulun nuorten työllisyyspalveluista kertoo.

15–17-vuotiaille nuorille Oulun kaupunki tarjoaa kesätyösetelin.

Se on 320 euron suuruinen tuki työnantajille nuoren palkkaamiseen.

Hautausmaalle kova tunku

Oulun seurakuntayhtymästä kerrotaan, että kesätyöntekijöitä työllistetään tulevana kesänä Oulun seurakuntiin 150 ja kesäsetelinuoria 50.

– Määrä on sama kuin viime kesänäkin, mutta muuttuva koronatilanne voi aiheuttaa muutoksia työsuhteen pituuksiin. Esimerkiksi rippikoulutyöhön on palkattu 25 kesätyöntekijää, mutta vielä ei tiedetä, miten koronatilanne tulee vaikuttamaan rippikoulujen järjestämiseen muun muassa leirien osalta, HR-koordinaattori Ritva Sanaksenaho Oulun seurakuntayhtymästä kertoo.

Lisäksi rippikoululeireille palkataan isosia, apuohjaajia ja yövalvojia lyhytaikaisiin työsuhteisiin yhteensä 500 henkilöä.

Oulun seurakuntayhtymä vastaanotti tänä vuonna kaikkiaan 1157 kesätyöhakemusta.

Hakijoista peräti 800 tavoitteli kesätyöpaikkaa hautausmaalta.

– Hautausmaa on ollut kautta aikain seurakuntien suosituin kesätyöpaikka, sanoo hautauspalvelujen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

Tänä kesänä hautausmaille sijoitetaan 122 kesätyöntekijää.

Mara-ala koronan armoilla

Arinan henkilöstöjohtaja Minna Salonen kertoo, että epävarma koronatilanne vaikuttaa erityisesti matkailu- ja ravintolatoimialan kesätyörekryyn.

– Mara-toimialan kesärekrytointi riippuu täysin siitä, miten korona-rajoitukset ja ilmaantuvuus kehittyvät. Viime kesänä palasimme heinäkuussa lähes normaaliin tilanteeseen kaikilla toimialoilla ja myös mara-toimiala pääsi rekrytoimaan jo heinäkuussa. Toivomme ja uskomme, että näin käy myös tänä kesänä, Salonen sanoo.

Arina työllistää tänä kesänä noin 300 kesätyöntekijää ja juhannuksesta eteenpäin 700 alle 18-vuotiasta ”Kesä-Ässää”.

– Yli 18-vuotiaiden hakemuksia olemme vastaanottaneet lähes 3000. Kaupan ala kiinnostaa ja myös työllistää nuoria eniten, Salonen sanoo.

”Aina kannattaa hakea”

Niin seurakuntayhtymän, Arinan kuin kaupunginkin kesätyöpaikkojen haku on päättynyt, valintaprosessit ovat käynnissä eikä uusia hakemuksia voi enää jättää.

– Nyt kannattaa olla tarkkana puhelimien ja sähköpostien kanssa, Söderman-Juvani neuvoo hakeneita.

Vaikka valtaosa kesätyöpaikoista on jo jaettu, ”matti myöhäistenkään” ei kannata lannistua. Esimerkiksi Arinalla avoin haku on käynnissä ympäri vuoden.

– Aina kannattaa hakea, kannustaa Minna Salonen.