
Oulun kaupunki alkaa maaliskuussa entistä suuremmalla volyymilla purkaa koronan aiheuttamaa jonoa suun terveydenhuollossa.
Palvelupäällikkö Päivi Harju kertoo, että tällä hetkellä kuuden kuukauden hoitotakuu ei toteudu: osa asiakkaista joutuu odottamaan hoitoonpääsyä seitsemän kuukautta, ehkä ylikin.
– Jos ei tule mitään erityistä, menee noin vuosi, että pääsemme tuohon kuuteen kuukauteen. Siihen, että tilanne täysin normalisoituu, menee varmasti enemmänkin aikaa. Valtakunnan tasolla on puhuttu jopa kahdesta vuodesta.
Kertynyttä jonoa ryhdytään purkamaan niin, että kaupungin oman henkilökunnan joukosta on kysytty vapaaehtoisia tekemään lisätyötä. Jonoa on purettu jo aiemminkin lähes tuhannen asiakkaan verran muun muassa hammaslääketieteen opiskelijoiden avulla, mutta nyt myös omaa henkilökuntaa valjastetaan lauantaitöihin.
– Lisäksi sijaisuudet pyritään täyttämään heti, jotta täydet resurssit olisivat koko ajan käytössä.
Tekstiviesti pitkään jonottaneille
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tämän viikon aikana lähtee tekstiviestillä ilmoitus ajanvarausmahdollisuudesta ensimmäisille yli kuusi kuukautta hammaslääkäriaikaa jonottaneille.
Tekstiviestin mukana tulee linkki nettiajanvarauksen, josta asiakas voi valita itselleen sopivan ajan. Asiakkaalla tulee olla pääsy omahoitoon ja pankkitunnukset, joilla hän voi tunnistautua.
– Jos tekstiviestin saanut ei pääse nettiin, hän voi soittaa, jolloin asiakaspalvelijat antavat ajan. Tiedotamme tästä vielä tarkemmin, kunhan saamme uudistuksen liikkeelle, Harju kertoo.
Lauantaisin asiakasta on vastassa moniammatillinen ryhmä suuhygienisteja, hammaslääkäreitä ja hoitajia. Ajatuksena on, että asiakkaalle voidaan tehdä tarvittaessa kerralla useampi toimenpide, mikä osaltaan auttaa jonon purkamisessa.
– Käytämme joustavaa ajanvarausta, ja varattava aika on ilmoittautumisaika. Jos jollekin pitää tehdä enemmän, tehdään enemmän, jos taas vähemmän, tehdään vähemmän. Noin tunti kannattaa kuitenkin varata aikaa.
Myös päivystyspoli ruuhkautunut
Koska kiireettömään hoitoon pääsy on ollut vaikeaa, myös päivystyspalvelujen tarve on kasvanut. Aikoja päivystykseen ei anneta kuin niitä tarvitseville, mutta päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat vaivat lisääntyvät, kun asiakas ei pääse kiireettömään hoitoon.
Lasten määräaikaistarkastuksetkin ovat Harjun mukaan aikataulusta hieman jäljessä.
– Toimintaa supistettiin viime vuonna, kun oli uhka, etteivät suojavälineet riitä. Jonoa kertyi jonkin verran, mutta sitä on otettu nyt kiinni.
Yksi koronan tuoma uudistus on myös se, että Oulun kaupunki on käynnistämässä etäpalveluja. Jatkossa Teamsin kautta pystytään tarjoamaan esimerkiksi kouluille terveyden edistämisen koulutusta.
– Myös 1-vuotiaiden tarkastuksiakin pystyttäisiin tekemään mahdollisesti jatkossa etänä. Kyseessä on perinteisesti ollut terveyden edistämiskäynti, jossa jutellaan vanhempien kanssa ja kurkataan lapsen suuhun. Sen ikäisellä ei yleensä ole suussa vielä sairautta.
Hammashoidossa asiointi turvallista
Palvelupäällikkö Päivi Harju kertoo, että Oulussa asiakas voi turvallisin mielin asioida hammaslääkärissä.
– Maailmalta ei ole raportoitu tartuntoja hammashoidossa. Vaikka koronatilanne pahenisi, pystymme tämän hetkisen tiedon mukaan hoitamaan potilaita.
Asiakkaita pyydetään pitämään odotustiloissa maskeja. Ennen kuin toimenpiteisiin ryhdytään, asiakas purskuttelee desinfiointiaineen. Kaikilla työntekijöillä on visiirit, kirurginen maski ja hiusmyssy. Koronavirusmuunnosten vuoksi voimakkaasti aerosolia tuottavissa toimenpiteissä henkilökunnalle suositellaan THL:n tuoreen ohjeistuksen mukaan FFP2-luokan hengityssuojaimen käyttöä.
– Tehoimun käyttöä on tarkennettu, jotta aerosoli ei leviä ja suojaukset pitävät. Leikkausmyssy on sellainen, mikä ehkä jääkin toimintaan. Se suojaa myös siltä, ettei aerosolia ja roiskeita kulkeudu kotiin hiuksissa.
Kiireiset hengitystieinfektio-oireiset potilaat hoidetaan Oulussa kokonaan eri tiloissa.
– Viime keväänä työntekijätkin pelkäsivät, että korona tarttuu hammashoidossa. Pitää koputtaa puuta, että mitään tällaista ei ole raportoitu.