Varjakansaari: Oulun kau­pun­ki luopuu Var­ja­kan kaa­vas­ta, koska to­teut­ta­jia ei löy­ty­nyt

Näpistely: Oulun poliisi on ko­ven­ta­nut ot­tei­taan sar­ja­nä­pis­te­li­jöi­hin

Pääkirjoitus: Dik­ta­tuu­re­ja nöy­ris­te­le­vä KOK ku­mar­te­lee Pu­ti­nia, Suomen komitea le­vit­te­lee käsiään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Hal­li­tus­puo­lueet eivät ole pääs­seet sopuun 0,7:n hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen siir­tä­mi­ses­tä – va­sem­mis­to­liit­to vas­tus­taa ra­hoi­tuk­sen lyk­kää­mis­tä

Neuvotteluja jatketaan tiistaina, keskiviikon välikysymykseen vastaaminen henkinen aikaraja.

Helsinki
Oppositio on tehnyt hoitajamitoituksesta välikysymyksen, johon pitää vastata keskiviikkona. Arkistokuva.
Oppositio on tehnyt hoitajamitoituksesta välikysymyksen, johon pitää vastata keskiviikkona. Arkistokuva.
Kuva: Iiro Kerkelä

Hallituspuolueet eivät ole päässeet sopuun siitä, pitäisikö hoitajamitoituksen kiristämistä siirtää vai ei. Asialla alkaa olla kiire, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) on vastattava keskiviikkona opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden tilanteesta.

Hallituslähteistä luonnehditaan välikysymysvastausta henkiseksi aikarajaksi, johon mennessä päätös on tehtävä. Hallituksen sote-ministeriryhmä jatkaa neuvotteluja asiasta tiistaina.

Ainakin vasemmistoliitto on vastustanut 0,7:n hoitajamitoituksen voimaantulon siirtämistä. Vasemmistoliitosta kerrotaan, että tavoitteessa pysyminen ja rahoitus on puolueelle kynnyskysymys.

– Kaikkein tärkeintä on, että hoitajamitoitus paranee, 0,7:n tavoitteesta ei tingitä, eikä ainakaan jo luvattua rahoitusta lähdetä vetämään takaisin, vasemmistoliitosta sanotaan STT:lle.

Myöhään maanantai-iltana vasemmistoliitosta viestitettiin, että keskusteluissa on ollut esimerkiksi erilaisia mitoituksen voimaantulon porrastusmalleja, joihin puolueessa suhtaudutaan suopeasti. Rahoituksen lykkäämistä puolueessa kuitenkin vastustetaan.

Lindén on julkisuudessa ehdottanut, että tiukentamista porrastettaisiin esimerkiksi vuodella siten, että ensi keväänä se olisi 0,65 ja siitä vuoden kuluttua vähintään 0,7 hoitajaa asiakasta kohden.

Hoitajamitoituksen on ollut määrä nousta jo huhtikuussa vähintään 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielestä tavoitteesta olisi joustettava, koska hoitajia ei käytännössä ole siihen mennessä riittävästi.

Ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaa sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti hoivakodissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa. Ympärivuorokautisessa hoidossa tehdään yleisesti kolmea vuoroa ja hoidettavat tarvitsevat hoitoa kaikkina vuorokaudenaikoina joka päivä.

Tällä hetkellä hoivakodeissa pitää olla kuusi hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden.

Lisäaikaa vähintään vuosi

THL on arvioinut, että lisäaikaa tarvitaan vähintään vuosi, jotta hoitajien saatavuutta ehditään parantaa, esimerkiksi koulutuspaikkoja lisäämällä.

Hallitus päätti budjettiriihessä 2 500 hoiva-avustajan kouluttamisesta, ja myös lähihoitajien ja sairaanhoitajien koulutusta on lisätty merkittävästi.

Lindén on sanonut, että jos valvova viranomainen hyväksyisi sen, että koko vuosi olisi ensi vuonna aikaa päästä 0,7:ään, niin ehkä mitoitusta ei tarvitsisi porrastaa ollenkaan.

Laki tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköiden sitovasta henkilöstömitoituksesta tuli voimaan vuonna 2020. Mitoitus on kiristynyt asteittain.