Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tus­pe­lin kuviot ovat vielä aivan auki

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat, etteivät lähde samaan hallituksen perussuomalaisten kanssa. Ilmoitus ei ollut jättiyllätys eikä siksi välttämättä järisytä vaaliasetelmia. Viimeisen vaaleja edeltävän 11 viikon aikana voi vielä tapahtua paljon.

Runsaat kaksi ja puoli kuukautta ennen eduskuntavaaleja keskustelu tulevan hallituksen kokoonpanosta on noussut koville kierroksille. Vauhtia keskustelu on saanut tuoreista mielipidemittauksista kuten Ylen viikko sitten julkaisemasta. Siinä perussuomalaiset ohitti SDP:n ja nousi toiseksi suosituimmaksi.

Asetelmia nitkautti myös SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin tiistainen ilmoitus, jonka mukaan demarit eivät lähde hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Saman kannan toivat Ilta-Sanomien paneelissa julki myös vasemmistoliitto ja vihreät.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei aio viedä puoluettaan samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei aio viedä puoluettaan samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Kuva: Jussi Leinonen

Erityinen yllätys kannanotto ei ollut, sen verran etäällä nyky-SDP ja perussuomalaiset ovat toisistaan ideologisesti. Kiinnostavaa sen sijaan on, että kategorisen ilmoituksen seurauksista on täysin vastakkaisia näkemyksiä.

On esitetty, että ilmoitus innostaa perussuomalaisten kannattajia uurnille ikään kuin uhman kannustama, mutta myös arvioitu, että perussuomalaisten äänestysinto laskee, koska sen hallitusmahdollisuudet heikentyivät.

Yksi arvio on, että ilmoitus helpottaa kokoomuksen asemaa vaalien jälkeen, jos puolue pääsee suurimpana aloittamaan hallituksen rakentamisen. SDP:n olisi hankala sanella kokoomukselle tiukkoja ehtoja, koska kokoomuksen vaihtoehtona on lähteä hallituksen tekoon perussuomalaisten kanssa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.