Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­ti­etuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Hal­li­tus yritti avata um­pi­sol­mua il­ta­kym­me­neen – ke­hys­neu­vot­te­luis­sa on­gel­ma­na olleet isot linjat

Medialle alkoi tiistaina vuotaa väitteitä keskustan lähdöstä ja neuvottelujen katkeamisesta. "Ainakaan minulle tällaista ei ole esitetty", pääministeri kommentoi.

Hallituksen neuvottelut lopetettiin tiistaina iltamyöhään. Ratkaisuja ei vielä saatu aikaan.
Hallituksen neuvottelut lopetettiin tiistaina iltamyöhään. Ratkaisuja ei vielä saatu aikaan.
Kuva: Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia

Hallituksen kehysneuvotteluissa nähtiin seitsemäntenä päivänä tiistaina dramatiikkaa, kun mediaan alkoi vuotaa väitteitä keskustan lähtöuhkauksista ja neuvottelujen katkeamisesta. Lopulta pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaantui alkuillasta Säätytalon portaille oikaisemaan lehtitietoja.

– Tulin tänne vain sen kertomaan, kun tuolla lehdissä lukee kaikennäköistä, eli me täällä jatkamme neuvotteluita, käymme näitä yksittäisiä asioita läpi yhdessä ja erikseen, eli sikäli tilanne ei ole vielä muuttunut mihinkään suuntaan, Marin sanoi.

Hän sanoi, että neuvottelut jatkuvat erilaisissa kokoonpanoissa ja ratkaisua haetaan yhä.

Marinin mukaan hänelle ei ollut myöskään esitetty sellaista, että keskusta olisi uhannut hallituksesta lähdöllä. Häneltä kysyttiin myös, onko keskusta halunnut katkaista neuvottelut.

– No tällaistakaan tietoa minulla ei ole. Kyllä täällä vielä neuvotteluita käydään, Marin sanoi.

Marin kertoi Twitterissä iltakymmenen aikoihin, että neuvottelut päättyvät tältä päivältä. Valtioneuvoston viestinnässä ei vielä illalla tiedetty keskiviikon aikatauluja.

Hallituslähteistä kerrottiin STT:lle, että neuvottelut etenivät tiistainakin erittäin nihkeästi ja päivällä elettiin tiettävästi vaikeita hetkiä. STT:n tietojen mukaan merkittävää erimielisyyttä on edelleen ollut erityisesti työllisyystoimien kokonaisuudesta ja sen vaikutuksesta julkiseen talouteen sekä jossain määrin myös lähivuosien kehyksistä. Lähteistä kuitenkin painotettiin, ettei hallitus 200 miljoonan euron näkemyseroon kaadu.

Myöskään muiden pienempien asioiden, kuten turpeen, ei katsota hallitusta kaatavan, vaan niihin löytyy kompromissihalukkuutta, jos isoista asioista löydetään ratkaisut.

Marin: Pandemian oloissa tarvitaan toimintakykyinen enemmistöhallitus

Hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvottelu alkoikin astetta aiempaa synkemmissä merkeissä tiistaina, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi heti aluksi puolueen uskon hallituksen toimintakykyyn horjuvan. Terveiset tulivat suoraan keskustan eduskuntaryhmän kokouksesta, jossa oli käsitelty hallituksen toimintakykyä ja neuvottelutilannetta aamupäivällä.

Marin sanoi tuolloin pitävänsä tärkeänä, että Suomessa on pandemian oloissa toimintakykyinen enemmistöhallitus. Hän sanoi huomanneensa pandemian aikana, että tehokas koronakriisin hoito olisi erittäin vaikeaa vähemmistöhallituspohjasta, sillä hallitus joutuu tekemään koronan suhteen vaikeita päätöksiä.

– Tämä on hyvin vakava tilanne edelleen. Senkin vuoksi toivon, että jokainen pystyisi katsomaan hieman itseänsä ja omaa puoluettansa laajemmalti ja näkemään tämän ison edun, jonka edessä me kaikki olemme.

Marin painotti sitä, että kaikkien puolueiden täytyy tehdä kompromisseja.

Marinilta kysyttiin myös, luoko neuvotteluille lisäpaineita perustuslakivaliokunnan päätös, jonka mukaan EU:n elpymispaketin hyväksyntään tarvitaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö.

– Minä käsittelisin tätä kyllä erillisenä kysymyksenä, se ei sinänsä liity tähän neuvottelutilanteeseen, mikä täällä Säätytalolla on.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.4. klo 20.39.

Juttua päivitetty 27.4. klo 22.24: Lisätty tieto neuvotteluiden päättymisestä tiistai-iltana.