
Katseet kääntyivät kohti kokoomusta, kun kävi selväksi, että hallitus tarvitsee eduskunnassa tukea oppositiolta EU:n elpymispaketin hyväksyntään.
Perustuslakivaliokunta päätyi lausunnossaan siihen, että elpymispaketti ja siihen liittyvä lainanotto rinnastuvat Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille. Näin ollen paketin hyväksyntään tarvitaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö, eivätkä hallituspuolueiden äänet lähtökohtaisesti riitä sitä yksin saavuttamaan.
Suomen eduskunnan päätös on koko paketin kannalta merkittävä, koska jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ylipäätään ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.
Perustuslakivaliokunnan linjaus laittoi kokoomuksen hankalaan tilanteeseen, sillä puolue korostaa mieluusti EU-myönteisyyttään, mutta on arvostellut elpymispakettia huonosti neuvotelluksi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoittikin tiistaina, että se aikoo äänestää tyhjää, kun päätös aikanaan tulee eduskunnan täysistuntoon.
– Siirrämme vastuun sinne, minne se kuuluu eli maan hallitukselle. Hallituspuolueiden äänet riittävät mainiosti tämän paketin eteenpäin viemiseen, puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.
Soraääniä kokoomuksen riveistä
Ryhmänjohtaja Kai Mykkänen (kok.) selvensi, että eduskunnan äänestyksessä tyhjiä ääniä ei lasketa mukaan määräenemmistöön. Kokoomuksen äänestäessä tyhjää hallituksen on näin mahdollista saada kahden kolmasosan enemmistö täysistunnossa, kun huomioidaan jaa-äänet suhteessa ei-ääniin.
Muista oppositiopuolueista esimerkiksi perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat elpymispakettia.
Kokoomusryhmän päätös on Mykkäsen mukaan ryhmän kansanedustajia sitova. Kuitenkin kokoomuksen kansanedustajista ainakin Wille Rydman ja Janne Heikkinen ovat julkisesti ilmoittaneet äänestävänsä elpymispakettia vastaan.
Mykkäsen mukaan on "ryhmän sisäistä työtä", miten asia ryhmän linjasta mahdollisesti lipeävien kansanedustajien suhteen etenee. Hän ei halunnut kommentoida asiaa sen enempää.
Valiokunta jakautui
Perustuslakivaliokunnan päätös elpymispaketin hyväksymistavasta ei ollut yksimielinen, ja valiokunta äänesti asiasta äänin 8–9. Keskustaa lukuun ottamatta hallituspuolueita edustavat valiokunnan jäsenet jättivät lausuntoon yhteisen eriävän mielipiteen.
Eriävässä mielipiteessä he toteavat, että päätös eduskunnassa voitaisiin tehdä yksinkertaisella enemmistöllä. Tämä oli myös hallituksen alkuperäinen kanta.
Valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) kommentoi STT:lle, että perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat olivat liki yksimielisesti sitä mieltä, että elpymispaketti voidaan hyväksyä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä.
Keskustan kolme edustajaa perustuslakivaliokunnassa äänestivät opposition rinnalla voittoon kannan, jonka mukaan elpymispaketin hyväksyntä vaatii eduskunnassa suuremman enemmistön.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan puolueen koko eduskuntaryhmä kuitenkin tulee tukemaan EU:n elvytyspaketin hyväksymistä täysistunnon äänestyksessä.
Kurvinen sanoi STT:lle, että eduskuntaryhmä on paketin takana ja vie sitä eduskunnassa eteenpäin niin kuin hallituksessa on sitouduttu tekemään.