Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hal­li­tus tarttuu työl­lis­ty­mi­sen haas­tei­siin

Vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen kirjoittaa Kalevan mielipiteessään (21.9.), että olisin Kalevan haastattelussa (18.9.) perustellut rajuja leikkauksia sillä, että siten ihmisiä kannustetaan sellaisiin töihin, joiden palkalla tulee toimeen. Haluan oikaista, että näin en haastattelussa sanonut.

Sen sijaan painotin hallitusohjelman työllisyyttä korostavaa linjaa, joka läpileikkaa koko hallitusohjelman. Jopa oppositiossa ollaan samaa mieltä siinä, että työnteon on aina oltava yksilölle hyödyllisempää kuin eläminen sosiaalituen varassa, ja että työn tekeminen on tärkeä asia kaikille, myös vähävaraisille.

Tämän kerroin Kalevan haastattelussa. Kerroin myös, että ihmisen pitää saada työtä, jolla tulee toimeen. Myös tästä oppositio on kanssani samaa mieltä.

Vastaan mielelläni Sarkkisen esittämään kysymykseen, ymmärtävätkö hallituspuolueiden edustajat ollenkaan pienituloisten arkea ja työmarkkinoiden tilannetta? Kyllä ymmärtävät, ja jos Hanna yhtään tunnet minun taustaani, niin tiedät myös minun ymmärtävän.

"Hallituskaudella tavoittelemme 100 000 uutta työpaikkaa."

On monia syitä, miksi ihminen ei ole töissä tai on töissä, mistä ei saa tarpeeksi palkkaa. Koskaan emme ole tilanteessa, että nämä syyt saadaan kokonaan poistettua, sillä syyt voivat olla terveydellisiä tai henkilön elämäntilanteeseen liittyviä. Heistä meidän on pidettävä huolta, ja jotta voimme tehdä niin jatkossakin, joudumme nyt tekemään sopeutuksia – emme kuitenkaan niin isoja kuin mitä joutuisimme tekemään muutaman vuoden kuluttua, jos jatkaisimme kuten tähän asti.

Hallituskaudella tavoittelemme 100 000 uutta työpaikkaa. Se ei ole helppoa, sillä työn ulkopuolella olevista läheskään kaikki eivät ole helposti työllistyviä. Tähän problematiikkaan hallitusohjelmasta löytyy useita toimenpiteitä.

Myös kohtaanto-ongelma, osa-aikaisen työn määrä ja työstä saatava palkan pienuus ovat hyvin tiedossa, ja näihinkin haasteisiin hallituksemme tarttuu. Jos hallitus onnistuu tavoitteessaan, lisää se jokaisen työllistyneen ihmisen elämänlaatua, ja valtiolle kertyvillä verotuloilla – ei velkarahalla – voimme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut.

Juha Hänninen

kansanedustaja (kok.)

Oulu