Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Hal­li­tus esittää la­ki­muu­tok­sia, joilla ra­vin­to­loi­den asia­kas­mää­riä ja au­ki­olo­ai­ko­ja voi­tai­siin ki­ris­tää sulun pää­tyt­tyä – pilkku voisi tulla jo kello 17

Liikunta- ja huvitilojen sulkupykälään esitetään muutosta viranomaisten tulkintaerimielisyyksien jälkeen.

Helsinki
Moni ravintola on kokonaan suljettu koronavirustilanteesta ja poikkeusoloista johtuvien rajoitusten vuoksi.
Moni ravintola on kokonaan suljettu koronavirustilanteesta ja poikkeusoloista johtuvien rajoitusten vuoksi.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Hallitus esittää eduskunnalle muutoksia tartuntatautilakiin. Ne antaisivat lisää valtuuksia rajoittaa ravintoloiden asiakasmäärää ja aukioloa. Myös omalta istumapaikalta laulaminen ja musiikin kovaääninen soittaminen voitaisiin kieltää asetuksella.

Lain muutosesitys on väliaikainen, ja laki olisi voimassa ravintolasulun päättymisestä kesäkuun loppuun. Ravintoloiden sulku on voimassa 15 maakunnassa 28. maaliskuuta asti.

Esityksen mukaan ravintoloiden asiakaspaikkojen määrää voitaisiin valtioneuvoston asetuksella rajoittaa jopa kolmasosaan. Nykyisin ravintoloiden asiakasmäärä voidaan rajoittaa enintään puoleen sallitusta kokonaiskapasiteetista. Nykyisin kello 22 päättyvää anniskelua voitaisiin aikaistaa päättyväksi kello 17, jolloin ravintola olisi suljettava kello 18.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen korostaa, että keinojen välittömästä käyttöönotosta ravintolasulun päätyttyä ei ole tehty päätöksiä, eivätkä keinot välttämättä edes tulisi voimaan lain mahdollistamassa mittakaavassa.

– Tässä otetaan etukenoa. Jos tilanne vaatisi, siellä laissa olisi mahdollisuuksia, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan tarkoitus on myös välttää ravitsemistoiminnan sulku tulevaisuudessa, kun keinovalikoimaa ravintolatoiminnan alueelliseen säätelyyn on yhä enemmän.

Tanssi- ja laulukieltoa voidaan tehostaa

Myös niin kutsuttua tanssi- ja laulukieltoa voitaisiin tiukentaa entisestään. Lakiesityksen mukaan valtioneuvosto voisi asetuksella kieltää laulamisen ravintoloissa kokonaan.

Yhtä lailla musiikin kovaääninen soittaminen ravintolassa voitaisiin asetuksella kieltää.

– Siis musiikin, joka saa ihmiset nojautumaan toisiaan vasten ja huutamaan. Siitähän voi lentää pisaroita, Tuominen sanoo.

Ravintoloihin voitaisiin ottaa käyttöön myös pakollinen pöytävaraus. Tällä varmistettaisiin, että ravintoloihin ei syntyisi jonoja ja kaikille asiakkaille olisi olemassa ennalta määritelty paikka.

Viranomaisilla yhtenäinen tulkinta liikuntatilojen sulkupykälistä

Hallitus esitti muutosta myös tulkintaerimielisyyksiä aiheuttaneeseen tartuntatautilain pykälään, jolla muun muassa liikunta- ja huvitiloja voidaan sulkea koronaepidemian vuoksi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) piti viime viikolla voimassa tulkintansa, että enimmillään 10 hengen sisätilat voivat pysyä auki, vaikka STM:n tulkinnan mukaan tilat olisi pitänyt sulkea kokonaan.

Muutosesityksessä lakipykälästä esitetään poistettavaksi siinä mainitut viittaukset henkilömäärärajauksiin. Myös Etelä-Suomen avi kertoi torstaina tulkitsevansa, että uusi lakiesitys tarkoittaisi yksiselitteisesti pienten tilojen sulkemista.