Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tuk­sen tar­kis­tet­ta­va ASO-uu­dis­ra­ken­ta­mi­sen lin­jaus­taan

Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden yhteistyöelin YTE on käynyt keskustelun maan hallituksen ohjelmassaan tekemästä linjauksesta lopettaa asumisoikeus eli ASO-asuntojen uustuotannon korkotukirahoitus. Keskusteluissamme tuli ilmi suuri tyrmistys hallituksen linjauksesta ja etenkin sen kestämättömistä perusteista.

Hallituksen tavoite lopettaa ASO-uudisrakentaminen on vääränlaista asuntopolitiikkaa. ASO-asunnot ovat alusta asti olleet suosittu asumismuoto (käyttöaste lähes 98 prosenttia). Tämä tuo puhtaan vuokra-asumisen ja omistusasumisen väliin kohtuullisella pääomalla turvatun asumisen. ASO-rakentaminen on osaltaan ollut luomassa ja ylläpitämässä rakennusteollisuutta. Suhdanteiden hidastaessa muuta rakentamista, se osaltaan ylläpitäisi työllisyyttä uudistuotannon kautta. Puhtaasti keskittyminen olemassa olevan rakennuskannan perusparannuksiin ei työllisyyttä rakennusteollisuudessa juuri paranna. Perusparannushankkeet ylläpitävät osaltaan asukasturvallisuutta ja kiinteistökannan arvoa.

"Hallituksen tavoite lopettaa ASO-uudisrakentaminen on vääränlaista asuntopolitiikkaa."

Viimeaikaisten omistusasuntojen arvon alenemisen vuoksi on todennettu, että puhdas omistusasuminen voi olla osasyynä työn kohtaanto-ongelmaan. Kun omistusasuntoa ei pystytä myymään, se tehokkaasti estää halun muuttaa tarjotun työn mukaan toiselle paikkakunnalle. ASO-asumisen hyötynä on, että järjestelmän sisällä voi pienellä muutoksella ja kululla, ilman oman pääoman menetystä tai arvon alennusta, päästä muuttamaan sinne, missä työtä on tarjolla omalle osaamiselle.

Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden yhteistyöelin toivoo, että hallitus tarkistaa linjaustaan ASO-uudisrakentamisen suhteen ja antaa tukevan mahdollisuuden tälle asumismuodolle kehittyä osana suomalaisten asumismuotoa.

Raimo Salovuori

puheenjohtaja

Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden Yhteistyöelimen puolesta

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.