Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tuk­sen nopea rea­goin­ti näyttää purevan Suo­mes­sa, ja nyt olisi EU:n aika esittää toi­mi­via lääk­kei­tä ener­gia­kur­juu­teen

Hallitus lupasi tukea energiayhtiöitä tarvittaessa miljardien lainoin tai takauksin. Vaihtoehtoa ei ollut, sillä energiamarkkinoiden uhkat piti rauhoittaa. Kyse on oireiden lievittämisestä. Euroopan energia-ahdinko päättyy vasta kun kytkökset Venäjään on katkottu.

Presidentti Mauno Koiviston ajatelmiin kuului seuraava kiteytys: Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että käy hyvin.

Pari viime vuotta ovat opettaneet, että voi käydä myös huonosti. Kun koronasta on Ukrainan sodan kautta edetty energiakriisiin, varautumista on onneksi alettu oppia. Myös nopeaa reagointia.

Suomen hallitus osoitti sitä kykyä, kun se julkisti sunnuntaina nuotit, joiden tavoitteena on varmistaa energiayhtiöittemme toimintakyky.

Maanantaina markkinoilla ei nähty pelättyä rysäystä. Kymmenen miljardin euron arvoinen varautumispaketti näytti purevan.

Kaasuputkia valtionyhtiö Gazpromin pilvenpiirtäjän tuntumassa Pietarin Lahta-nimisessä kaupunginosassa.
Kaasuputkia valtionyhtiö Gazpromin pilvenpiirtäjän tuntumassa Pietarin Lahta-nimisessä kaupunginosassa.
Kuva: ANATOLY MALTSEV

Tilanne kriisiytyi perjantaina, kun Venäjän kaasujätti Gazprom ilmoitti kaasun viennin Nord Stream -putkessa Saksaan päättyvän toistaiseksi kokonaan. Se oli tähän asti rajuin liike energiasodassa, jossa Kreml yrittää kiristää Eurooppaa hylkäämään Ukrainan.

Pahimmassa pulassa on Saksa, mutta käänne oli uhka myös suomalaisille energiayhtiöille – ja niiden asiakkaille. Osalla suomalaisyhtiöistäkin on vaikeuksia saada kokoon energiakaupassa vaadittavat käteisvakuudet.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.