Hal­la-aho: "EU:n esit­tä­mä 750 mil­jar­din euron el­vy­tys­ra­has­to ei oi­keas­taan liity koronan seu­rauk­siin"

Rahasto on pikemminkin EU-komission yritys sysätä muutenkin vaikeita integraatiohankkeita eteenpäin koronan varjolla, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi.


Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan vastuullisesti talouttaan hoitaneet EU-maat ovat jo pystyneet elvyttämään talouttaan omilla toimillaan.
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan vastuullisesti talouttaan hoitaneet EU-maat ovat jo pystyneet elvyttämään talouttaan omilla toimillaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti lauantaina kantaa EU-komission ehdottamaan 750 miljardin euron elvytysrahastoon, jolla on tarkoitus auttaa Eurooppaa toipumaan koronan aiheuttamasta taantumasta.

– Elvytysrahasto ei oikeastaan liity millään tavalla koronaan ja sen taloudellisiin seurauksiin. Se on pikemminkin EU-komission yritys sysätä muutenkin vaikeita integraatiohankkeita eteenpäin koronan varjolla, Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän totesi, että ne maat, jotka ovat hoitaneet vastuullisesti omaa talouttaan, ovat jo pystyneet lievittämään koronan seurauksia ja elvyttämään omaa talouttaan omilla kansallisilla toimenpiteillään.

– Näin pitääkin olla. Mutta ei voi olla niin, että kourallinen nettomaksamamaita EU:ssa elvyttää paitsi itsensä, myös Etelä-Euroopan. Sen puutteellinen elvytyskyky johtuu pitkään harjoitetusta huonosta kansallisesta talouspolitiikasta, Halla-aho sanoi.

EU:n komission ehdottamasta 750 miljardin euron tukipaketista 500 miljardia euroa jaettaisiin jäsenvaltioille avustuksina ja 250 miljardia euroa lainoina. Esimerkiksi Italia saisi rahastosta kokonaisuudessaan 173 miljardia euroa ja Espanja 140 miljardia euroa. Muut isot saajat olisivat Ranska, Kreikka ja Portugali.

Suomen osuus avustuksina annettavista tukien lainanlyhennyksistä olisi noin 8,5 miljardia euroa tulevina vuosikymmeninä. Lisäksi Suomen takausvastuu olisi noin 4,25 miljardia euroa, jos jokin maa laiminlyö saamansa lainan takaisinmaksun, puolue muistuttaa.