Mainos

Gril­li­her­kut ja -vinkit samalta tis­kil­tä: Maan parhaan Ci­ty­mar­ke­tin pal­ve­lu­mes­ta­rit ker­to­vat konstit mauk­kaa­seen gril­lauk­seen

Palkitun K-Citymarket Ruskon palvelutiskiltä saa yhdellä käynnillä sekä kesän maukkaimmat grilliherkut että toimivat grillausvinkit. Palvelutiskin mestarit kertovat myös maistamisen arvoisista talon erikoisuuksista.

Ruskon Citymarketissa asiakkaat päättävät valikoiman. Aku Palosaari kollegoineen kuuntelee toiveita ja varmistaa, että tarjolla on haluttuja tuotteita halutun kokoisissa pakkauksissa.
Ruskon Citymarketissa asiakkaat päättävät valikoiman. Aku Palosaari kollegoineen kuuntelee toiveita ja varmistaa, että tarjolla on haluttuja tuotteita halutun kokoisissa pakkauksissa.

Kun K-Citymarket Rusko valittiin vuoden 2022 parhaaksi K-Citymarketiksi, palkitsemisperusteluissa korostuivat asiakastoiveiden kuunteleminen herkällä korvalla, jatkuva valikoiman kehittäminen sekä ensiluokkainen, lupsakaksikin luonnehdittu, asiakaspalvelu.

Eräs kiitellyn asiakaspalvelun kiteymistä on Ruskon Citymarketin palvelutiski, jonka palvelu ja valikoima kehittyvät lihamestari Pasi Raution, kalamestari Pekka Huttusen ja palvelulinjastoa hoitavan Aku Palosaaren johdolla.

Kolmikon kesäisiin työpäiviin oman mausteensa tuo grillikausi, jolloin grillausvinkkejä, tuotesuosituksia ja paisto-ohjeitakin kysellään tiuhaan.

”Rohkeasti meiltä pitääkin kysyä, jos jokin mietityttää. Sitä vartenhan me täällä olemme. Sitä paitsi mekin opimme aina samalla, kun ajatuksia vaihdetaan”, Huttunen kannustaa.

Vuosien ammattiosaamisen lisäksi kaikki kolme ovat vapaa-ajallaankin innokkaita kokkaajia, joten näkemystä ja vinkkejä ruoanlaittoon ja grillaukseen on tarjolla kosolti – erityisesti Palosaarella, jota työtoverit kieli poskessa tituleeraavat ”Kuningaskokiksi”.

Yksinkertainen on grillauksessa kaunista

Aivan täyttä herjaa titteli ei ole, vaan sille on myös katetta. Se käy ilmi Palosaaren avatessa grillauksen saloja: vinkkejä, reseptejä ja ohjeita tulee kuin liukuhihnalta. Hänen mukaansa kastikkeet ovat herkullisen grillauksen lähtökohta.

Juttu jatkuu reseptin jälkeen

Kerma-konjakkikastike

Yksinkertaisen herkullinen kastike, joka sopii mille tahansa lihalle. Pohjana kuohukermaan tehtävä kermakastike, johon lisätään myös:

  • Sienisoijaa
  • Konjakkia tai brandya
  • Tummaa siirappia tuomaan makeutta

Kun ainekset on sekoitettu ja keittyvät pannulla, maistetaan suola ja sokeri. Siirappia tai sienisoijaa lisätään tarvittaessa. Kastiketta keitetään kokoon noin 10 minuuttia.

”Mauilla saa ja pitää leikkiä. Vaikka sinulla olisikin joku bravuurigrillattava, eri kastikkeilla siitä saa kuin eri ruokaa”, Palosaari alleviivaa.

Kastikereseptejä on tarjolla valtavasti helpoista haastavampiin, ja toisaalta Palosaari tähdentää, että asiat voi tehdä itselleen helpoksi valmiskastikkeilla, joiden valikoima Citymarketin tuore- ja kuivahyllyissä on laaja.

Kotikokkien keskuudessa Palosaari on huomannut taipumuksen, joka hälventää grillauksen iloa sekä vaikuttaa lopputuloksen maistuvuuteen.

”Monet seuraavat nettireseptejä todella orjallisesti. Makuja voi ja kannattaa kuitenkin testata omaan suuhun sopiviksi”, Palosaari ohjeistaa.

Palosaaren mielestä grillauksen hienous on juuri sen yksinkertaisuudessa: grillattuna kaikki maistuu hyvältä.

Aku Palosaari, Pasi Rautio ja Pekka Huttunen nauttivat K-Citymarket Ruskon rennosta työskentelyilmapiiristä. ”Letkeäksikin” kuvailemansa tunnelman he tietävät välittyvän myös asiakkaille.
Aku Palosaari, Pasi Rautio ja Pekka Huttunen nauttivat K-Citymarket Ruskon rennosta työskentelyilmapiiristä. ”Letkeäksikin” kuvailemansa tunnelman he tietävät välittyvän myös asiakkaille.

”Grillauksen ei tarvitse aina olla kiihkoilua, vaikka osaamisen karttuessa on mukava kokeilla haastavampiakin ruokia. Helpollakin voi saada hyvää, kuten vaikka hot dogit: hyvä raakamakkara, coleslaw’ta ja sinappiraita – on takuulla herkullista ja vain vajaassa vartissa!”

Vältä yleiset grillausmokat

Mestareiden käytännön grillivinkit ovat helppoja noudattaa, mutta sitäkin merkittävämpiä lopputuloksen kannalta.

Ensimmäinen ohje koskee valmisteluita. Grillattavat tulee ottaa jääkaapista hyvissä ajoin ennen grillausta, sillä mitä lähempänä lihan lämpötila on huoneenlämpöä, sitä parempi on paistotulos. Lähtökohtaisesti hyvä aika on noin tunti ennen kypsennystä, mutta suurempien lihapalojen kohdalla voidaan puhua jopa kahdesta tunnista.

Auringolle tai liialliselle kuumuudelle niitä ei kuitenkaan tule altistaa.

Juttu jatkuu reseptin jälkeen

Kalamestarin grillikalafileet

Vaaleasta kalasta saa grillissä helposti herkullista kokonaisena tai fileenä. Kalaa ei kuitenkaan kannata liikakypsentää grillissä, sillä kypsyminen jatkuu hetken lautasellakin.

Ainekset:

  • Vaalealihaisen kalan: ahvenen, kuhan tai siian fileitä. 
  • Hienovaraisesti suolaa ja pippuria, jotta vaalean kalan hento maku ei peity
  • Esikypsennettyjä kasvissuikaleita oman maun mukaan
  • Tuorejuustoa

Valmistus: Kahden fileen väliin levitetään tuorejuustoa, kasvissuikaleita ja mausteita oman maun mukaan. Fileet kääräistään folioon ja grillataan 20 minuuttia. Pienemmät ahvenfileet valmistuvat tätäkin nopeammin.

”On myös yleistä, että lihoja mennään grillatessa painelemaan, jolloin nesteet karkaavat. Antakaa paistua vain! Ja kun lihasneste helmeilee pinnalla, on aika kääntää”, Palosaari peräänkuuluttaa.

Kolmanneksi kolmikko muistuttaa, että liha ja kala kypsyvät hetken vielä grillauksen jälkeenkin. Siksi ne tulee ottaa pois paistumasta joitakin hetkiä ennen haluttua kypsyyttä. Lihojen tulee antaa lisäksi vetäytyä hetken folion alla ennen tarjoilua, jotta nesteet eivät karkaisi lautaselle.

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

Grillaaminen on luovuuden ja kokeilemisen leikkikenttä. Helppoutta ja suoraviivaisuutta arvostaville on kuitenkin tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

”Me saamme omasta savu-uunista aivan loistavaa savustettua lohta, joka toimii sellaisenaan ruisnapin ja tuorejuuston kera tai herkullisen savulohisalaatin ainesosana”, Huttunen kehuu Ruskon Citymarketin erikoisuutta.

Lisäksi palvelutiski tarjoaa runsaan valikoiman valmiita salaatteja ja lisukkeita – marinadeja ja mausteita unohtamatta. Kaikki on tehty se ajatus mielessä, että asiakkaan arki ja juhla olisi sujuvampaa. Valikoiman kehittämisessä asiakkailla on ollut osansa.

”Mielellämme kuulemme asiakkaidemme toiveita, joita voi esittää vaikka ostosten lomassa! Näiden kautta kaupan valikoimia rakennetaan päivittäin”, kolmikko tähdentää.

Pysy perillä K-Citymarket Ruskon tapahtumista ja kuulumisista Facebookissa ja Instagramissa.