Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

George Floydin sur­mas­ta tuo­mit­tu poliisi sai 22,5 vuoden van­keus­tuo­mion

Derek Chauvin esitti osanottonsa Floydin perheelle.

Minneapolis

Mustan George Floydin surmasta tuomittu entinen poliisi Derek Chauvin on saanut 22,5 vuoden vankeustuomion.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhaan.

Syyttäjät olivat esittäneet 30 vuoden vankeutta ja puolustus ehdollista tuomiota.

Floydin kuolemasta kuvattu video levisi ympäri maailman ja oli tärkeä todiste oikeudenkäynnissä.

Tuomion luku alkoi Suomen aikaa puoli kymmeneltä illalla ja istunto kesti puolitoista tuntia. Ensimmäisenä kuultiin Floydin seitsemänvuotiasta tytärtä, Gianna Floydia, joka videoidussa lausunnossa kertoi kaipaavansa isäänsä. Floydin veli Philonise Floyd pyysi tuomioistuinta määräämään Chauvinille pisimmän mahdollisen tuomion. Chauvinin äiti Carolyn Pawlenty vakuutti kyyneleitä pidätellen, että hänen poikansa on hyvä mies ja rakastava perheenisä.

Chauvin ei itse käyttänyt oikeuttaan antaa lausuntoa istunnossa, mutta sanoi haluavansa ilmaista osanottonsa Floydin perheelle.

Tuomari Peter Cahill hylkäsi aiemmin Chauvinin vetoomuksen, että oikeudenkäynti pitäisi uusia, koska yksi valamiehistön jäsenistä oli osallistunut rasisminvastaiseen Black Lives Matter -mielenosoitukseen.

Cahill totesi tuomiota lukiessaan, että tuomio perustuu lakiin ja tapauksen tosiasioihin, ei yleiseen mielipiteeseen.

Chauvinia syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti, kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Pidätystilanteessa mukana olleet kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa elokuussa. Kolmikko odottaa oikeudenkäyntiä vapautettuina takuita vastaan.

Floydin kuolema oli sysäys voimakkaalle rasisminvastaiselle Black Lives Matter -liikehdinnälle, joka on levinnyt Yhdysvalloista myös muualle maailmaan.