Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Gazan al-Shi­fan sai­raa­la mää­rät­tiin eva­kuoi­ta­vak­si, satoja ihmisiä pois­tu­nut jalan, lähteet paikan päällä ker­to­vat

Gazan suurimmassa sairaalassa on YK:n arvion mukaan ainakin 2 300 ihmistä.

Gaza
Israel on jatkanut hyökkäystä Hamasin hallitsemalle Gazan alueelle yli kuukauden ajan sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi lokakuun alkupuolella Israeliin ja surmasi noin 1 200 ihmistä.
Israel on jatkanut hyökkäystä Hamasin hallitsemalle Gazan alueelle yli kuukauden ajan sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi lokakuun alkupuolella Israeliin ja surmasi noin 1 200 ihmistä.
Kuva: ATEF SAFADI

Ainakin 50 ihmistä on kuollut Israelin iskettyä Pohjois-Gazassa Jabalian pakolaisleirissä sijaitsevaan al-Fakhouran kouluun, äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön edustaja kertoo.

Ministeriön edustajan mukaan Israel teki ilmaiskun koululle tänä aamuna. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Koulusta on vastannut YK:n palestiinalaispakolaisia auttava järjestö UNRWA. Koulua on käytetty kotinsa jättäneiden palestiinalaisten väliaikaiseen majoitukseen.

Israelin asevoimat ei välittömästi vastannut AFP:n pyyntöön kommentoida iskua. Myöskään UNRWA ei heti vastannut AFP:n  tiedusteluihin asiasta.

Gazan kaupungin ulkopuolella sijaitseva Jabalia on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä. Israel on iskenyt leirille useasti taisteluiden alettua Hamasin viimekuisen iskun jälkeen.

Al-Shifan sairaala määrättiin evakuoitavaksi

Satoja ihmisiä on poistunut kävellen Gazan suurimmasta sairaalasta al-Shifasta, jonka Israelin joukot määräsivät evakuoitavaksi aiemmin tänään, AFP:n paikalla oleva toimittaja kertoo.

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan sairaalalle on jäänyt 450 potilasta, muun muassa keskosvauvoja, joita ei ole voitu siirtää.

Israelin asevoimat on kiistänyt määränneensä sairaalan evakuoinnin, qatarilaismedia al-Jazeera kertoo.

Sairaalan esimies ja kaksi lääkäriä sen sijaan ovat vahvistaneet al-Jazeeralle sairaalan saaneen evakuointimääräyksen. Evakuoinnille annettiin heidän mukaansa aikaa yksi tunti.

Israel on määrännyt Gazan suurimman sairaalan al-Shifan evakuoitavaksi. Kuva Khan Younisissa sijaitsevasta Nasser-sairaalasta.
Israel on määrännyt Gazan suurimman sairaalan al-Shifan evakuoitavaksi. Kuva Khan Younisissa sijaitsevasta Nasser-sairaalasta.
Kuva: MOHAMMED SABER

AFP:n toimittajan mukaan israelilaisjoukot ilmoittivat evakuointivaatimuksista kovaäänisillä.

Al-Jazeeran mukaan ihmisiä on käsketty poistumaan sairaalalta merenrantaa pitkin kulkevaa al-Rashidin tietä käyttäen. Gazan eteläosiin evakuoitavia ihmisiä on aiemmin ohjeistettu käyttämään toista tietä eli Gazan alueen keskellä kulkevaa Salah al-Dinin tietä.

Evakuoimista vaadittu aiemminkin

Sairaalan ympärillä on käyty viime aikoina kiivaita taisteluja. Israelin mukaan sairaalan alla on äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Hamas ja sairaalan johto ovat kiistäneet tämän.

YK:n arvion mukaan sairaalassa on ollut potilaiden ja henkilökunnan lisäksi taisteluja paenneita siviilejä, kaikkiaan ainakin 2 300 ihmistä.

Israel on toistuvasti vaatinut sairaalalla olevien ihmisten evakuoimista Gazan eteläosaan. Sairaalahenkilökunta on sanonut, ettei potilaita voida siirtää.

26 kuoli iskussa asuintaloon

Gazan alueen eteläosassa ainakin 26 ihmistä on saanut surmansa asuinrakennukseen tehdyssä iskussa, kertoo paikallisen sairaalan johtaja AFP:n mukaan.

Sairaalaan tuotiin 26 ruumiin lisäksi 23 vakavasti haavoittunutta ihmistä, sairaalan johtaja sanoo.

Iskua tai sen uhrimäärää ei ole vahvistettu muista lähteistä. Sairaalan johtajan mukaan kyseessä olisi ollut ilmaisku Khan Yunisin kaupungissa. Israelin asevoimat ei tuoreeltaan vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

Israel on jatkanut hyökkäystä Hamasin hallitsemalle Gazan alueelle yli kuukauden ajan sen jälkeen, kun Hamas hyökkäsi lokakuun alkupuolella Israeliin ja surmasi noin 1 200 ihmistä.


Päivitetty tietoja ihmisten poistumisesta sairaalasta kello 11.56. Lisätty tiedot al-Fakhouran kouluun tehdystä iskusta kello 15.57.