Festivaalit: Ellie Goul­ding ja Me­ga­deth Qstoc­kin pää­esiin­ty­jik­si – fes­ti­vaa­li viettää hei­nä­kuus­sa 20-vuo­tis­juh­liaan

Korot: Kaleva seuraa kor­ko­ta­soa päi­vit­ty­väs­sä ar­tik­ke­lis­sa: Katso täältä eu­ri­bor-kor­ko­jen tuo­reim­mat lukemat

Luitko jo tämän: Miksi ou­lu­lai­nen Ari, 33, käyttää ana­bo­li­sia ste­roi­de­ja?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Fingrid toi­mit­taa Uk­rai­nal­le va­rao­sia, jotta maa saa kor­jat­tua Venäjän tu­hoa­maa säh­kö­verk­koa

Kantaverkkoyhtiön mukaan varaosatoimitukset eivät vaaranna Suomen energiaturvallisuutta.

Helsinki
Ukrainan infrastruktuuri on kärsinyt Venäjän hyökkäyksessä pahoja vahinkoja ja sähkökatkot ovat yleisiä. Kuva on otettu Kiovasta 29. marraskuuta.
Ukrainan infrastruktuuri on kärsinyt Venäjän hyökkäyksessä pahoja vahinkoja ja sähkökatkot ovat yleisiä. Kuva on otettu Kiovasta 29. marraskuuta.
Kuva: OLEG PETRASYUK

Kantaverkkoyhtiö Fingrid toimittaa Ukrainalle varaosia, joilla maassa voi korjata Venäjän iskujen tuhoamaa sähköverkkoa.

Fingrid kertoo tiedotteessaan saaneensa Ukrainan pyynnön kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestön ENTSO-E:n kautta. Ukraina on syksyn mittaan kärsinyt laajoista sähkökatkoista, koska Venäjä on tehnyt lukuisia ohjusiskuja maan energiainfrastruktuuriin. Fingrid toimittaa Ukrainaan muun muassa sähköasemien laitteita, kuten verkkoa suojaavia suojareleitä ja virtaa mittaavia virtamuuntajia.

Osat ovat yhtiön mukaan peräisin Suomessa purettavilta asemilta, ja ne menisivät muuten kierrätykseen. Fingridin johtajan Timo Kiiverin mukaan yhtiön energiaturvallisuus ei vaarannu toimitusten vuoksi.

– Pidämme itsellämme myös riittävät varaosat laitevikojen varalle, Kiiveri sanoo tiedotteessa.

Suomesta on jo lähtenyt laiteapua Ukrainaan

Fingrid arvioi saavansa laitteet liikkeelle tammikuussa 2023, kunhan yhtiö on saanut vahvistuksen yhteistyöjärjestöltä siitä, että laitteiston voi toimittaa. Lisäksi kantaverkkoyhtiö arvioi voivansa toimittaa lisää varaosia ensi vuoden aikana.

Suomi on jo syksyn aikana lähettänyt apua Ukrainan runtelemalle energiasektorille, ja apua ovat toimittaneet lukuisat muutkin energiayhtiöt. Ukrainaan on lähtenyt Suomesta erilaisia virtamuuntajia ja releitä, minkä lisäksi Suomi on toimittanut maahan generaattoreita. Suomi suunnittelee lähettävänsä myös lisää suuria generaattoreita ja lämmityslaitteita joulukuun ja alkuvuoden aikana.