Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Eu­roo­pan lää­ke­vi­ras­to: Ko­ro­na­vi­ruk­sen omik­ron­muun­nok­sen tau­ti­ta­pauk­set näyt­tä­vät olleen tähän men­nes­sä pääosin lieviä

Lääkeviraston edustajan mukaan on liian aikaista sanoa, miten hyvin nykyrokotteet tehoavat omikronia vastaan.

Helsinki/Haag
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asetteli FFP2-tason maskia. Arkistokuva.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asetteli FFP2-tason maskia. Arkistokuva.
Kuva: JOHN THYS / POOL

Omikrontartunnat näyttävät olleen tähän mennessä pääosin lieviä, kertoi Euroopan lääkevirasto (EMA) torstaina koronatilannekatsauksessaan. Virasto kuitenkin tutkii edelleen, voisiko omikron aiheuttaa vakavaa tautia.

EMA:n rokotestrategiasta vastaavan johtajan Marco Cavalerin mukaan viraston täytyy kerätä lisää todistusaineistoa arvioidakseen, eroaako muunnoksen aiheuttamien tautimuotojen kirjo aiemmin maailmalla levinneistä muunnoksista.

Viime kuussa havaittu muunnos on aiheuttanut maailmanlaajuista huolta, sillä sen on pelätty olevan aiempaa tarttuvampi ja aiheuttavan vakavampia tautimuotoja. Huolta nousi myös siitä, ettei nykyisten rokotteiden tarjoama suoja tehoaisi omikroniin.

Cavalerin mukaan alustavat tiedot antavatkin viitteitä siitä, että omikron voisi olla tarttuvampi kuin aiempi deltamuunnos. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten laajasti omikron voisi olla korvaamassa deltan koronan vallitsevana virusmuotona.

Tehosteannos voidaan antaa jo kolmen kuukauden jälkeen

EMA:n Cavalerin mukaan on liian aikaista kommentoida, miten hyvin nykyrokotteet tehoavat omikronia vastaan.

– Tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi tietoa tämän muunnoksen vaikutuksista rokotteiden tehoon, Cavaleri sanoi torstaisessa tilannekatsauksessa.

– On liian aikaista sanoa, joudutaanko rokotteiden koostumusta muuttamaan. Vain aika näyttää, Cavaleri lisäsi.

Yhdessä koronarokotteen kehittäneet Pfizer ja Biontech ovat kertoneet, että kolmas annos heidän rokotettaan tarjoaisi tehokkaan suojan myös omikronia vastaan.

Cavalerin mukaan kolmas rokoteannos voitaisiin nykytietojen mukaan antaa jo kolme kuukautta aiempien annosten saamisen jälkeen. Aiemmin suositeltu väli alkuperäisen rokotussarjan ja tehosterokotteen välillä on ollut kuusi kuukautta.

WHO varoitti jälleen koronarokotteiden hamstraamisesta

YK:n alainen WHO varoitti torstaina rikkaita maita hamuamasta lisää rokotteita koronaviruksen omikron-variantin vuoksi.

– Samalla kun meille alkaa pikku hiljaa selvitä, millainen omikrontilanteesta tulee, on olemassa riski, että rokotejakelu palautuu taas sellaiseksi, jossa rikkaat maat hamstraavat kasapäin rokotteita turvatakseen väestönsä, sanoi WHO:n rokotejohtaja Kate O'Brien tiedotustilaisuudessa.

O'Brienin mukaan rokotteiden jakelussa on vasta kuluneiden parin kuukauden aikana päästy tasamaan sitä valtavaa epätasa-arvoa, joka on syntynyt pandemian aikana. Rokotejohtaja muistutti, että rokotteiden hamstraaminen tulee vain pitkittämään pandemiaa.

– Siellä, missä virus leviää, tulee myös esiintymään lisää uusia muunnoksia, hän muistutti.