Apteekki: Lääk­kei­tä saa pian ti­lat­tua Wol­til­la kotiin

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Eu­roo­pan ko­mis­sio eh­dot­taa elekt­ro­niik­ka­lait­tei­den yleis­la­tu­ria – di­rek­tii­viin tar­kis­tuk­sel­la ha­lu­taan vä­hen­tää säh­kö­lai­te­ro­mun määrää

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Euroopan komissio antoi keskiviikkona ehdotuksen radiolaitedirektiivin tarkistuksesta, jolla yhdenmukaistetaan latausliitäntä ja pikalataustekniikka. USB-C liitännästä tulee kaikkien älypuhelinten, tablettien, kameroiden, kuulokkeiden, kannettavien kaiuttimien ja käsikonsoleiden standardiliitäntä, komissio tiedottaa.

Matkapuhelinten laturimallien määrää on saatu vähennettyä vapaaehtoisuuteen perustuvalla lähestymistavalla 30:stä kolmeen viimeisen vuosikymmenen aikana. Lopullinen ratkaisu on jäänyt kuitenkin puuttumaan ja nyt komissio aikoo toteuttaa yhteisen laitteiden latausratkaisun lainsäädännön keinoin.

Komissio ehdottaa myös latureiden ja elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Tämän uskotaan helpottavan kuluttajien elämää ja pienentävän latureiden ympäristöjalanjälkeä.

Komissio ehdottaa myös pikalataustekniikan yhdenmukaistamista. Latausnopeuden tulisi olla sama ladattaessa laitetta millä tahansa laturilla.

Komissio haluaa myös, että kuluttajat saavat enemmän tietoa lataustehosta ja yhteensopivuudesta laitteiden kanssa. Tavoitteena on ettei kuluttajien tarvitse ostaa enää useita latureita.

Yleislaturin toteutumiseen vaaditaan täyttä yhteentoimivuutta kaapelin molemmissa päissä. Sitä vaaditaan siis sekä elektroniikkalaitteelta että ulkoiselta virtalähteeltä. Ulkoisen virtalähteen yhteentoimivuutta käsitellään komission ekologista suunnittelua koskevan asetuksen uudelleentarkastelun yhteydessä myöhemmin tänä vuonna.