Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Etätyö jää py­sy­väk­si osaksi varsin monien työ­yh­tei­sö­jen toi­min­ta­kult­tuu­ria

Etätyö sopii luonnollisesti lähinnä toimistotyötä, toimihenkilötyötä ja asiantuntijatyötä tekeville. Tutkimusten mukaan ylemmät toimihenkilöt tekevätkin eniten etätöitä. Esimerkiksi rakennus-, tehdas- tai hoiva- ja hoitotyötä tekeville etätyö ei juuri sovellu työn luonteen takia, joka vaatii läsnäoloa työpaikalla.

Koronapandemian myötä yhä useampi siirtyi työskentelemään etänä ja myös jatkaneet etä- tai hybridityöskentelyä koronapandemiaan liittyvien rajoitusten lievennyttyä. Etätyötä on tehty perinteisesti pääosin kotitoimistoilta, kuten nyt korona-aikanakin.

Tarkastelimme etätyöhön liittyviä lehtiartikkeleita systemaattisesti vuosilta 2020 ja 2021. Keskityimme analysoimaan etätyön piirteitä ja siihen vaikuttavia tekijöitä työjärjestelmän viitekehyksestä. Työjärjestelmä sisältää viisi osiota: työntekijä, organisaatio, työvälineet, työtehtävä ja -ympäristö. Korona mainittiin etätyötä käsittelevissä artikkeleissa suurimmassa osassa ja etätyötä tehneistä noin puolet oli naisia ja puolet miehiä. Artikkeleista joka kymmenes oli Pohjoissuomalaisista lähteistä, eniten Kalevasta.

"Etätyön työjärjestelmä- ja työelämäkirjo on tosi laaja."

Etätyössä korostuivat työjärjestelmän eri osiot kuten perinteisillä työpaikoilla. Artikkeleissa käsiteltiin seuraavia: työvälineet (43 %), työntekijä (38 %), tehtävä (18 %), organisaatio (16 %) ja työympäristö (4 %). Perinteisten työpaikkojen tutkimuksissamme kärjessä ovat olleet työntekijä (51 %) ja organisaatio (37 %), kun taas työvälineille on jäänyt maininnoista vain muutama prosentti.

Etätyön tarkastelussa työjärjestelmää olisi hyvä täydentää työnteon paikan, yleensä rakennetun tilan, työväline- ja -ympäristöpiirteiden lisäksi sijaintitiedolla. Erikoisimpien etätyöjärjestelyjen joukossa olivat muun muassa pakettiauto ja valtamerilaiva: autossa asuttiin ja työskenneltiin samalla, kun kierrettiin Eurooppaa, laivassa osallistuttiin kansainväliseen etätyöristeilyyn. Osa työntekijöistä teki etätyötä perheen lomamatkailun yhteydessä Lapin hiihtokeskuksissa joko omassa tai vuokramökissä tai -huoneistossa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.