Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pay­rit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Essee: Kävin pi­ka­lo­mal­la Nai­ro­bis­sa, mutta näin vain sen, minkä Google haluaa minun näkevän

Pauli Tapio lähti muutamaksi tunniksi Afrikkaan Google Street View:n avulla. Googlen kaikennäkevän mahdin edessä ei voi kuin vapista, hän kirjoittaa.

Olen käynyt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kerran. Vietin kuusi viikkoa suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa Villa Karossa, joka sijaitsee Beninissä, Länsi-Afrikassa.

Kun astuin koneesta Cotonoun lentokentällä, lämpötila oli 27 astetta ja ilmankosteus 89 prosenttia. En ollut pahimmallakaan pohjoismaisella kesähelteellä kokenut vastaavaa. Keuhkoni eivät olleet tunnistaa sisään hengittämääni sakeaa keittoa ilmaksi. Vaatteeni kostuivat läpimäriksi heti.

Hengitysilman täydellinen toisenlaisuus on hyvä esimerkki siitä, miten oudolta tuntui olla niin kaukana kotoa. Sekä ruumis että mieli joutuivat matkani aikana alttiiksi moninaisille vieraille tilanteille ja tuntemuksille.

Se oli tietysti ihanaa ja avartavaa, mutta kulttuurisokki tuotti myös pelkoa ja ahdistusta, kun kauan sitten hyväksi havaitut totuudet ja tottumukset eivät äkkiä enää päteneetkään.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.